Trudnoća i majčinstvo

The Itchy – Scratchy Show – Rusi "crnim ekranom" cenzurišu Simpsonove

Napisao admin

Ruska televizijska stanica je danas saopštila da će cenzurisati animiranu TV seriju "Simpsonovi" kako bi djelovala u skladu s novim zakonom kojim se zabranjuju scene nasilja, pijanstva i pušenja u ranim večernjim satima.


Simpsonovi (Foto: Cure.ba)

TV stanica 2×2, koja prikazuje sadržaj za mlade, saopštila je za AFP da će isjeći scene gdje porodica Simpson gleda veoma nasilnu animiranu seriju.

“Po novom zakonu ne smijemo emitovati ‘The Itchy – Scratchy Show’ prije 11 sati naveče”, rekao je generalni direktor Lev Makarov.

“Preradićemo na ironičan način scene u seriji koje nisu u skladu s novim zakonom. Na primjer, zatamnićemo ekran i napisati humorističku poruku”, rekao je on.

Makarov je dodao da će njegova TV stanica morati takođe pomjeriti emitovanje još jedne američke serije “South Park” na kasnije večernje sate zbog ponavljajuće šale o smrti jednog lika u svakoj epizodi.

“Sve scene iz ‘South Parka’ u kojima ‘ubiju Kenija’ neće biti emitovane prije 11 sati naveče. Tako da će ‘South Park’ biti emitovan nakon 11 sati”, dodao je on.

U široko rasprostranjenom zakonu o “zaštiti djece od informacija koje mogu naštetiti njihovom zdravlju i razvoju” navodi se da scene u kojima se djeca podstiču na uzimanje droga, pušenje, opijanje ili scene u kojima se opravdava upotreba nasilja ne smiju biti prikazane prije 11 sati naveče.

Ovo nije prvi put da se stanica 2×2 suočava sa zakonskim poteškoćama zbog emitovanje animiranih serija.

Moskovsko tužilaštvo je 2008. godine optužilo kanal 2×2 za ekstremizam zbog emitovanja božićne epizode serije “South Park” nakon pritužbi konzervativne grupe, ali je tužba na kraju odbačena.

cure.ba

Komentari

komentara