Trudnoća i majčinstvo

Težak zadatak roditelja – Kako djeci zabraniti psovanje?

Napisao admin

Roditelji se često pitaju kako da postupe kada njihovo dijete čuje psovke i počne svakodnevno da ih ponavlja.


Dijete (foto: cure.ba)

Psovke ne zaslužuju kaznu

Psovke, ružne reči, poštapalice, žargon… sastavni su dio komunikacije. Nemojte ih braniti djetetu, jer ga time onesposobljavate da se snalazi u spoljnjem svijetu. Osnovni razlog zašto ne treba da kažnjavate psovanje na grub način krije se u činjenici da će djetetu tako, po principu “zabranjenog voća”, upravo ove riječi postati najslađe i najdraže.

Ignorisanje je najbolji lijek

Najbrži način da dete prevaziđe ovu fazu jeste da mu dopustite da ih izgovara bez straha od vaše kazne. Umjesto kazne, pokušajte da ovakav riječnik ignorišete. Većina djece predškolskog uzrasta pokušava da isprovocira reakciju svojih roditelja. Istovremeno, misle da će biti još veći i u vašim očima, ukoliko koriste riječnik odraslih.

Budite dobar primjer

Najpre mu jasno i nedvosmisleno recite da ne želite to da slušate. Dalje, budite sigurni da ste dobar primjer, to jest da od vas ili vaše najbliže okoline ne može da čuje tako nešto. Objasnite mu da, kada je u društvu sa vama, mora da koristi odgovarajuće riječi, baš kao što ih koristite i vi.

Soba za psovanje

Ako vaš razgovor i dalje ne bude imao efekta, primjerena kazna je da odredite mjesto gde se ove riječi mogu izgovarati, i kada dijete počne da ih primjenjuje, jednostavno ga pošaljite u tu prostoriju. Prije nego što to učinite, takođe upozorite dijete šta će se dogoditi.

cure.ba

Komentari

komentara