Trudnoća i majčinstvo

Povećan rizik od spontanog pobačaja – Ovo ne smijete jesti tokom trudnoće!

Napisao admin

Najveće opasnosti za trudnice predstavljaju namirnice koje sadrže bakterije salmonele, toksoplazmoze i listerioze koje povećavaju rizik od spontanog pobačaja.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Feta ili drugi oblici nepasterizovanih sireva ne predstavljaju opasnost za obične ljude, ali su strogo zabranjeni za vrijeme trudnoće jer mogu sadržavati bakteriju listeriju. Infekcija tom bakterijom može izazvati pobačaj i u kasnim fazama trudnoće, a listerija se osim u nepasteriziranim sirevima može naći i u plodovima mora.

Također, trudnoća je vrijeme u kojem treba jesti dobro pečeno meso, jer se pečenjem ubija opasna infekcija toksoplazmoza. Toksoplazmoza se može “zaraditi” i dodirivanjem stvari koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom, ali i kroz kontakt s izmetom zaražene mačke.

Svježe iscijeđeni sok od naranče iz restorana ili kafića najčešće nije pasteriziran i ne štiti od opasnih bakterija kao što su E.coli i salmonela. Također, nepasterizirani juice može se naći i na policama dućana, pa treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda. Ni sirovo meso riba nije sasvim bezopasno jer može sadržavati opasne parazite i bakterije. Svaka riba koja se jede u trudnoći treba biti dobro kuhana ili pečena, a tunu treba posve izbjegavati radi prevelike koncentracije žive koja može naškoditi djetetu.Paštete s kratkim rokom trajanja mogu sadržavati pokvarljivo meso, u kojima se bakterija listerija razvija ako nisu na dovoljno hladnom mjestu. Izuzetak su konzerve, koje se smatraju posve sigurnima za trudnice.

cure.ba

Komentari

komentara