Trudnoća i majčinstvo

Savjeti – Trudnoća na +40: Sedam savjeta za buduće mame

Napisao admin

Biti u drugom stanju je veliki blagoslov, ali mnogim trudnicama nimalo nije lako da sa stomakom do zuba preguraju ovako pakleno tople dane
Na užarenom asfaltu sigurno je najteže trudnicama


Trudnoća ( Foto : Cure.ba )

Šetnja

Izbegavajte izlazak direktno na sunce, posebno u periodu između 10 i 17 časova. Ukoliko tada izlazite, obucite odjeću dugih rukava i nogavica, od tankog materijala, najbolje od pamuka. Sunčanje stomaka nije zdravo u tom dobu dana zbog mogućeg pucanja kapilara na koži.

Zdravstvene tegobe

Ako osetite vrtoglavicu, mučninu ili umor, odmah idite u zatvoreni prostor ili debelu hladovinu.
Voda

Pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte uz sebe flašicu s vodom. Izbegavajte velike količine kafa i kola napitaka, jer oni deluju kao diuretici. Prednost dajte vodi i sveže ceđenim sokovima.

Hrana

Ako vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, pojedite svježe voće ili salatu.
Zaštita od sunca

Obavezno se namažite kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, stavite šešir sa širokim obodom (on će da zaštiti vaše lice, ali i kosu) i naočare za sunce.

Klima-uređaj

Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite malu razliku u temperaturi, kako biste se privikli na onu koja vas čeka napolju. Prevelika temperaturna razlika (od oko 15 do 20 stepeni), može da bude opasna i da izazove vrtoglavicu, onesvešćivanje, pucanje kapilara (najčešće u očima), i sl.
Plivanje

Plivanje je veoma korisno za buduće mame. Ako imate urednu trudnoću i ginekolog vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovog leta ne zaplivate. Pazite samo da vam je voda prijatna (da nije prehladna ili u bazenu pretopla), uvek lagano ulazite u vodu i postepeno se privikavajte se na njenu temperaturu. Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja.

cure.ba

Komentari

komentara