Trudnoća i majčinstvo

Dijete i sunce – Osjetljiva koža koja treba zaštitu

Napisao admin

Tanka koža, nedovoljno zreo sustav pigmentacije vrlo su podložni opeklinama od sunca, oštećenjima stanica i toplotnom udaru…


djeca (foto:cure.ba)

Dječja se koža još razvija i mnogo je krhkija od kože odraslih, naročito kada je u pitanju štetan utjecaj UV-zraka. Postoji samo jedno rješenje: zaštitite ih.

Tanka koža, nedovoljno zreo sustav pigmentacije…

Iako su prilično upoznati s opasnostima sunca, odrasli često nisu svjesni razine ranjivosti djece na sunce. Dječja se koža još razvija, nedovoljno je zrela i stoga osjetljivija na štetni utjecaj sunca:

zato što je tanja, koža djece podložnija je dubinskim staničnim oštećenjima.

ima slabije razvijen sustav pigmentacije i nije još razvila samoobrambeni sustav (koji u odraslih pomaže u obrani od UV zraka)

Iz navedenih razloga djeca se moraju u potpunosti zaštititi, čak i više nego odrasli.

 

… vrlo su podložni opeklinama od sunca, oštećenjima stanica i toplotnom udaru

50% sunčevog kapitala iskoristi se prije 20. godine. Jedna od 55 osoba rođenih 2008. godine imat će jednoga dana melanom. Zašto? Djeca su prekomjerno izložena UV zrakama. Na odmoru, jedna trećina djece provede prosječno 15 sati tjedno u kupaćem kostimu. To je zbilja previše. Osobito ako uzmemo u obzir da voda i pijesak reflektiraju 30% UV zraka. Također, u toj dobi djeca ne mogu procijeniti opasnost. Posljedice: oni izražavaju osjećaj neugode jednom kad je šteta već učinjena:

Opekline od sunca i dubinski negativan učinak na stanice uzrokuju nepovratna oštećenja i kožu čine dugoročno krhkom (ubrzava se starenje kože, povećan je rizik od raka kože u kasnijoj životnoj dobi).

Uz ovu duboko ukorijenjenu štetu dolazi i rizik o dehidratacije ili toplotnog udara.

Zaštitite ih od najmlađe dobi

Prvo i osnovno, zaštititi djecu znači educirati ih. Studija provedena u Njemačkoj na maloj djeci pokazuje da edukacija o utjecaju sunca povećava razvijanje dobrih navika zaštite za 500%:

Izbjegavajte periode kad je sunce najjače (između 12 i 16 sati) na način da potičete aktivnosti u hladu ili poslijepodnevni odmor.

Nosite šešir s širokim obodom, sunčane naočale sa staklom koji štiti od UV zraka i tamnu odjeću (crna majica više štiti od bijele)

Redovito i u dovoljnoj količini nanosite kremu za zaštitu od sunca (najmanje dva sloja svaka dva sata te nakon kupanja) na sve suncu izložene dijelove tijela. Ne zaboravite vrat, uši i stopala!

Odaberite kremu koja je specijalno formulirana za djecu: s visokim zaštitnim indeksom 50, otporna na vodu i pijesak.

Redovito pijte tekućinu.

PAZITE! Prije navršene treće godine života treba izbjegavati svako izlaganje suncu, suglasni su liječnici.

cure.ba

Komentari

komentara