Trudnoća i majčinstvo

Potresna ispovijest majke (33) koja je bebu bacila u kontejner: “Sjela sam na WC šolju i vidjela da bebi kreće da izlazi glava, stavila sam je u plastičnu kesu; Tek poslije pola sata sam shvatila šta sam uradila”

Napisao H. H.

Porodila sam se sama. Spavala sam u dnevnoj sobi kada su krenuli bolovi. Bilo je oko 6 sati ujutro. Otišla sam do toaleta, sjela na WC šolju i vidjela da bebi kreće da izlazi glava. Medicinska sam sestra pa sam znala sama da odradim porođaj…

Ovim riječima, skoro dva mjeseca nakon svog monstruoznog postupka, priča Mirjana G. (33) majka koja je svoju tek rođenu bebu stavila u plastičnu kesu i bacila u kontejner u blizini zgrade u kojoj živi.

Mirjaninu bebu u kontejneru tog jutra pronašao je komšija koji je začuo čudne zvuke. Mislio je da je neko bacio mače u kontejner. Šokirao se kada je otvorio kesu i u njoj vidio bebu. Mirjana je ubrzo uhapšena, priznala je djelo i prema prvoj optužnici bila je optužena za teško ubistvo u pokušaju za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Iako joj se nakon hapšenja na teret stavljalo krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, psihijatrijsko vještačenje kojim je podvrgnuta utvrdilo je da je u trenutku nakon porođaja imala ‘poremećaj izazvan porođajem’.

Samim tim, predmet je dodjeljen Drugom osnovnom tužilaštvu koje je protiv nje podnijelo optužni akt kojim se Mirjana G. tereti za “pokušaj ubistva djeteta pri porođaju” za koje je zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

– Vještaci su naveli da je to poremećaj koji se javlja kod pojedinih žena odmah nakon porođaja i to samo u tom trenutku. Vještačenjem je takođe utvrđeno da je na javljanje ovog poremećaja kod ove žene uticalo tri faktora: psihološki, fizički i socijalni koji se odnosio na njeno okruženje i strah kako će njena okolina reagovati kada bude vidjela da je dobila dijete – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Njoj je u međuvremenu ukinut pritvor, koji joj je bio određen nakon hapšenja, pa se sada brani sa slobode.

Majka koja je ostavila svoje tek rođeno dijete u svojoj ispovijesti tvrdi da je mislila da je tog dana rodila mrtvo dijete.

– Moja greška je što nisam presjekla pupčanu vrpcu pa dijete nije zaplakalo. Uplašila sam se da je mrtvo. Oči su mu bile zatvorene i bilo je modro. Bio me je strah da u stanu imam mrtvu bebu i da mi se otac i sin ne probude – ispričala je tihim i ravnim tonom Mirjana.

Mirjana se u prvom trenutku predstavila kao sestra Mirjaninog oca. Tek nakon nekoliko minuta razgovora o samom incidentu, priznala je da je “ona ta koja je bacila bebu”. Sada tvrdi da za njen zločin “nema opravdanja” i da jednog dana želi da to “dijete ponovo bude uz nju”.

– Ipak sam mu ja majka – kaže ona.

Kako dodaje, pred sudom “ne planira da se brani”.

– Uradila sam nešto najodvratnije u životu i prihvatam kaznu. Sve se dogodilo u par sekundi i ne mogu da kažem da sam tad razmišljala. Poslije pola sata sam shvatila šta sam uradila to jutro. Nisam htjela da pričam ništa pred sinom, htjela sam da izađem da vidim šta se dešava sa bebom, ali onda sam odlučila da to uradim kasnije. Kada sam sa sinom krenula u šetnju prošli smo pored kontejnera, pogledala sam ali nisam vidjela ništa. Kesu sam stavila na vrh, a tada je više nije bilo – ispričala je ona i dodala da je trudnoću krila od svih, i to joj je lako polazilo od ruke jer je imala mali stomak, a njen otac nije obraćao pažnju što se ugojila.

Mirjana je danas optužena za znatno lakše krivično djelo od teškog ubistva u pokušaju, pošto je vještačenje ustanovilo da je patila od postporođajne depresije.

Protiv nje je optužni predlog sudu podnelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je slučaj preuzelo od Višeg javnog tužilaštva.

Optužnim prijedlogom od 13. septembra Mirjana G. se tereti za krivično djelo “pokušaj ubistva djeteta pri porođaju”, za koje je zaprijećena do pet godina zatvora, rečeno je “Tanjugu” u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

Prvobitno je bila osumnjičena za teško ubistvo u pokušaju djeteta za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Njoj je u međuvremenu ukinut pritvor, koji joj je bio određen nakon hapšenja, pa se sada brani sa slobode.

U narednom periodu sud bi trebalo da zakaže početak suđenja.

Krivično djelo “ubistvo djeteta pri porođaju” u zakonu glasi: “Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem”.

Mirjana je inače na saslušanju u tužilaštvu priznala da je bebu ostavila i iznijela svoje razloge za takav postupak, piše “Blic“.

Komentari

komentara