Trudnoća i majčinstvo

Poslije porođaja – Kako da vratite liniju i budete ponovo fit?

Napisao admin

Nemojte gladovati, ali nemojte se ni zanositi da će povratak na tjelesnu težinu koju ste imale prije trudnoće biti lak.


trudnica (foto:cure.ba)

Pogotovo ako ste u tih devet mjeseci dobile više od petnaestak kilograma.

Rekordno mršavljenje poslije porođaja nije ni zdravo,posebno ako dojite bebu. Tokom dojenja u organizam bi trebalo unositi barem 1.800 do 2.000 kalorija dnevno. Drastično smanjenje unosa hrane ugroziće kvalitet mlijeka. Zato planirate li dijetu, svakako je odložite za period kada vaše dijete počne s čvrstom hranom i kada mu majčino mlijeko više nije jedina hrana. Brzu dijetu nemojte praktikovati i ako ste imali nekih komplikacija u trudnoći ili pri porođaju, dajte svom tijelu vremena da se oporavi. 

KOMBINACIJA PRAVILNE ISHRANE I VJEŽBANJA 

Tokom trudnoće žene dobiju najmanje 10-tak kilograma, u prosjeku je to između 12 i 14 kilograma, a veliki broj trudnica poveća tjelesnu težinu i više od toga. To po pravilu znači i dugotrajniji povratak na prethodnu težinu. Ipak neke žene zahvaljujući metabolizmu uspiju da gube na težini brže i lakše čak i ako su se u trudnoći ugojile i više od 20 kilograma. Za vraćanje tjelesne težine prije trudnoće najvažnije je kombinovati uravnoteženu ishranu s vježbanjem. Ne očekujete brze rezultate, nego postepeni povratak na staru težinu.

ŠEST KILOGRAMA ODMAH POSLIJE POROĐAJA 

Odmah nakon porođaja težina se znatno smanji: oduzmite težinu djeteta, prosječno 3 500 grama, zatim još 500 grama do kilogram koliko teži posteljica i kilogram krvi i plodove vode. U prosjeku, majka će na porođaju izgubiti oko šest kilograma. Poslije samog porođaja bitno je hraniti se zdravo, posebno ako dojite. Osim toga i dojenjem ćete gubiti kalorije. Mnoge mame imaju odlična iskustva s dojenjem, pa su upravo tokom tog perioda uspjele gotovo potpuno da se vrate na staru težinu. Ako ne dojite, treba paziti na unos kalorija, i ne pretjerivati s gubljenjem kilograma. Dovoljno je da mršavite pola kilograma nedjeljno. 

KAKO DA VRATITE STARU FORMU? 

Odgovor glasi: strpljivo i istrajno. Brzi rezultati mogu samo da vam škode, bilo da krenete u drastične redukcije u ishrani ili pak u preintenzivno vježbanje. Time ne želimo da sugerišemo da bi trebalo da ležite čitave dane i ne preduzimate ništa, jer dio kilograma će otići sam po sebi. Međutim, nekoliko onih viška ipak se nećete tako lako riješiti bez odlaska u teretanu, a pogotovo tvrdokornim zna da se pokaže trudnički stomak. 

O početku vježbanja se osim toga svakako treba posavjetovati s ljekarom i to poslije prvog pregleda nakon porođaja, posebno ako je bio u pitanju carski rez. Kod žena koje su rodile carskim rezom, vježbanje se preporučuje tek kada ožiljak u potpunosti zaraste. Uglavnom, tokom prvih nedjelja nakon otpuštanja iz bolnice, doktori preporučuju samo lagano kretanje, šetnje i dosta odmora. Poslije toga počnite s laganim vježbama, odlične rezultate postići ćete plivanjem, a dobro je praktikovati i brzo hodanje, vožnju biciklom.

Sve intenzivnije i zahtjevnije vježbe treba izvodite bar nekoliko mjeseci poslije porođaja, kako ne bi ugrozili oporavak. A kad krenete s bilo kojom aktivnošću, budite u tome istrajne i disciplinovane. Postoporođajno vježbanje treba da bude redovno kako bi dalo rezultate. Pomoći će i masaža koja vraća energiju, daje tonus mišićima i oslobađa od stresa. 

ZDRAVO MRŠAVLJENJE 

Gladovanje zaboravite. Morate imati redovne obroke, možete ih smanjiti količinski, a nakupljene masnoće ćete istopiti ako se krećete, vježbate, sagorijevate kalorije. Poslije trudnoće tijelu je potrebno oko 6 mjeseci da se vrati u stanje prije porođaja, potrebna mu je pritom energija da se oporavi od porođaja, kao i za sve obaveze koje donosi uloga mame. 

Najmanje prva tri mjeseca nemojte drastično smanjivati unos kalorija, nego se koncentrišite na to da jedete zdrave namirnice koje ipak daju dovoljnu kalorijsku vrijednost za normalno funkcionisanje. Jedite što više voća i povrća, pogotovo sezonskog. Voće i povrće obezbjeđuju organizmu najdragocjenije vitamine i minerale. Jabuka je najbolja za mršavljenje, a izbjegavajte banane i grožđe, piše Žena.

Pijte dosta tečnosti, najbolje da to bude voda, prirodni sokovi, a izbjegavajte gazirana pića. Takođe izbjegavajte visokokaloričnu hranu poput mliječnih proizvoda, šećera, soli, brašna. Umjesto biljnog ulja koristite maslinovo. Nikako ne preskačite doručak. Nemojte jesti kasno uveče, jer se nakon 18-19 sati, metabolizam usporava. Ukoliko ipak ogladnite, pojedite jabuku ili neko drugo voće.

S media

Komentari

komentara