Trudnoća i majčinstvo

12 stvari koje rade dobri roditelji

Napisao A. K.

Jako je teško definisati šta je dobro roditeljstvo i sve je stvar različitih mišljenja, svi težimo tome da budemo dobri roditelji svojoj deci. Ne možemo da učimo decu da daju sve od sebe, ako se mi ne potrudimo da budemo najbolji mogući roditelji, bez obzira na izazov.

Dobri roditelji znaju da je roditeljstvo doživotni zadatak, a evo šta ih odlikuje:

1. Dobri roditelji shvataju da njihov brak/veza nije samo njihova stvar, nego se ponašaju kao uzori svojoj deci za ostatak života. Bes, privrženost, netolerancija ili ljubaznost koju roditelji pokazuju jedno prema drugom prenosiće se na generacije.

2. Dobri roditelji znaju da se njihov svet možda i vrti oko njihove dece, no to nije slučaj i s onim spoljnim. Ako su po tom pitanju zbunjeni, biće i njihova deca.

3. Dobri roditelji zadiru duboko u dečje strasti, pokazujući svojoj deci brigu i poštovanje i pronalaze više načina na koje se mogu povezati. Igrajući igre koje deca vole, pokazuju da poštuju njihov izbor, čak i ako nije po njihovoj volji.

4. Sjajni roditelji imaju zdrav odnos prema novcu, hrani i alkoholu. Sve su to stvari koje se uče kod kuće i jako ih je teško menjati kasnije u životu. Dobri roditelji deci žele dati dobre osnove.

5. Dobri roditelji neguju dobre odnose prema braći i sestrama, shvatajući da će odnos između njihove dece biti jedan od najvažnijih u njihovom životu.

6. Dobri roditelji u stanju su reći deci da u nečemu nisu toliko dobri, znajući da će u tom slučaju, pravi kompliment imati puno veću težinu i važnost. Dobri roditelji neće žrtvovati verodostojnost na oltaru samopoštovanja.

7. Dobri roditelji pokazuju isti entuzijazam prema prvom i poslednjem detetu, bilo to izbijanje zubića ili upis na fakultet. Nema sumnje da je to izazov roditeljstva.

8. Dobri roditelji zahtevaju da deca žive prema svojim potencijalima, čak i kada to dete ljuti ili izazove prezir prema roditelju. Uprkos svim plitkim frazama, niko se od nas ne trudi najviše i ne daje najviše od sebe u svemu. Ipak, deca koju smo podstakli da daju najviše od sebe u bilo čemu – sportu, učenju ili nečem trećem – rano će naučiti da se fokusiraju i da se trud isplati.

9. Dobri roditelji nikada ne zaboravljaju da je u trenucima kada ih njihovo dete mrzi, iskre im vrcaju iz očiju, opake reči izlaze iz usta, a suze se jedva drže pod kontrolom, verovatno na delu najbolje od roditeljstva što mogu pružiti. To nisu trenuci kada trebaju ustuknuti i popustiti, koliko god bolno bilo.

10. Dobri roditelji shvataju da je nesreća zarazna, i premda misle da je dete dobilo od prijatelja, najgori su slučajevi pokupljeni kod kuće. Kada dobri roditelji vide da je dete nesrećno, neće paničiti, nego će se temeljno zagledati u sebe.

11. Dobri roditelji prilagođavaju se svakom detetu i ne pridržavaju se ideje da nije fer ponašati se prema deci drugačije. Deca nisu klonovi, a postavljanje pravila koja svi treba da slede svodi se na roditeljstvo zatvorenih očiju.

12. Dobri roditelji u svakom trenutku znaju ko je odrastao, a ko dete i ko je ‘glavni’, čak i kada dete fizički preraste roditelja. Postoji razlog zašto žive ispod vašeg krova, i zameniti vaša očekivanja njihovim nije dobro roditeljstvo.

Izvor: Zelena učionica

Komentari

komentara