Trudnoća i majčinstvo

Spontani pobačaj – simptomi, uzroci i – šta poslije

Napisao H. H.

Spontani pobačaj je gubitak fetusa prije početka 28. sedmice trudnoće. Nakon tog vremena, spontani prerani prekid trudnoće završava rađanjem mrtvorođenčeta, odnosno preranim porođajem.

Do pobačaja može doći zbog abnormalnosti fetusa, nedostatka u građi maternice ili hormonalnog poremećaja kod majke. Pobačaji uzrokovani padom ili sličnom manjom nezgodom doista su rijetki jer je fetus dobro zaštićen u materici.

 Vrste spontanih pobačaja

Pobačaji se mogu svrstati u nekoliko skupina. Kod nekih žena može se javiti ”prijeteći pobačaj” i to uglavnom u ranoj trudnoći. Znak ”prijetećeg” pobačaja je lagano krvarenje iz rodnice. U većini slučajeva trudnoća nakon toga teče normalnim očekivanim tokom.

U slučaju ”neizbježnog” pobačaja fetus je umro, bez obzira na sve mjere koje su poduzete nakon pojave simptoma. Tu trudnoću treba prekinuti.

”Opetovani pobačaj” uglavnom se pojavljuje kod žena koje imaju problema s hormonalnom ravnotežom. Ovakvi se pobačaji uglavnom događaju u ranoj trudnoći, ali mogu uslijediti i nakon trećeg mjeseca trudnoće. U tom slučaju se najčešće radi o inkompetentnom cerviksu odnosno otvaranju materice za vrijeme trudnoće.

Koji su simptomi pobačaja?

Prvi simptom kod bilo kojeg pobačaja je uglavnom lagano krvarenje iz rodnice. Takvo krvarenje može se javiti u obliku svega nekoliko kapi ili pak može biti vrlo obilno.

Bitno je napomenuti da se simptomi pojavljuju bez prethodnog upozorenja. Često spontanom pobačaju kao eventualni znak prethodi smeđi iscjedak koji isto tako u trudnoći ne mora nužno predstavljati opasnost.

Ako je fetus istisnut pa je ”pobačaj neizbježan”, materica se počinje stezati te će trudnica osjetiti bolove u donjem dijelu trbuha i leđima. Bolovi se mogu opisati kao jaki, tupi, konstantni ili povremeni.

Kod nepotpunog pobačaja bolovi mogu trajati stalno ili povremeno i po nekoliko dana, dok će, ako je došlo do smrti fetusa, a stanje će najčešće ustanoviti liječnik.

Žene intuitivno pretpostavljaju da se u ”njima prestao odvijati nekakav znak života” te primijete kako su im inače natečene grudi splasnule. Jedini simptom u svim takvim situacijama je da se materica nije povećala od prethodnog pregleda.

 Šta uzrokuje pobačaj?

Uzroci pobačaja nisu još potpuno jasni. Većini pobačaja koji se dogode u prva tri mjeseca uzrok su hromozomske abnormalnosti fetusa. Većina hromozomskih abnormalnosti pojavljuje se slučajno i nemaju veze sa zdravljem oca ili majke.

Pobačaj također može biti uzrokovan nizom drugih faktora, uključujući infekcije,  izloženost visokoj radijaciji, hormonalne probleme, abnormalnost materice, pušenje, pijenje alkohola ili korištenje ilegalnih i štetnih droga.

Uzrok pobačaja mogu biti i poremećaji u imunološkom sistemu, teška bolest bubrega, bolesti srca, dijabetes koji nije pod kontrolom, bolesti štitnjače,  zračenje, određeni lijekovi te teška pothranjenost.

Osim toga, sa starenjem žene imaju sve veći rizik od pobačaja. Istraživanja pokazuju da je rizik od spontanog pobačaja od 12 do 15 posto za žene od 20 do 30 godina, a za žene koje imaju oko 40 godina ili više taj rizik se podiže sve do 25 procenata.

Ne postoje dokazi koji ukazuju na to da umjerena fizička ili seksualna aktivnost uzrokuje pobačaj.

 Tretmani nakon pobačaja

Ako je pobačaj potpun i materica prazna nije potreban nikakav dodatni tretman. Povremeno materica ne bude potpuno prazna pa se izvodi D&C postupak (kiretaža) tokom kojeg se preostali fetus i tkiva nježno vade van. Kao alternativa ovom postupku mogu se dati različiti lijekovi koji uzrokuju tijelo da izbaci sadržaj iz maternice.

Ako pobačaj nije potvrđen, a trudnica ima simptome treba se nekoliko dana odmarati u krevetu ili ćee biti zadržana u bolnici zbog noćnog promatranja.Prate se i hormoni koji se pojavljuju u trudnoći.

Ako je kod trudnice vrat materice proširen, može biti dijagnosticirana nesposobna materica i uredite će se seklaž – postupak koji ju zatvara.

Krvni testovi, genetski testovi, specijalni postupci i lijekovi će možda biti potrebni ako je žena imala dva ili više pobačaja zaredom.

 Trudnoća nakon pobačaja

Najmanje 85 posto žena koje su imale pobačaj imaju normalnu trudnoću i normalan porođaj nakon toga. Ako je žena imala pobačaj to ne mora značiti da ima problem s plodnošću.

S druge strane, oko 1-2 posto žena imaju ponovljeni pobačaj (ponekad i tri ili više), a neka istraživanja pokazuju da je to automatska reakcija imunološkog sistema.

Koliko dugo čekati prije ponovne trudnoće

O ponovnom pokušaju trudnoće poslije spontanog pobačaja terba razgovarati s liječnikom. Neki preporučuju čekanje određenog vremena prije ponovnog pokušaja. Kako bi spriječili ponovni pobačaj liječnik će preporučiti određene tretmane koje bi trebalo provesti prije ponovnog pokušaja trudnoće. U pravilu je najbolje pričekati jednu ili dvije menstruacije te nakon toga ponovo pokušati.

Uzimanje vremena za fizičko, ali i psihičko ozdravljanje nakon pobačaja je vrlo važno. Posebno je važno da žena ne krivi samu sebe za sve što joj se desilo Te da razgovara o svemu sa svojim partnerom.

Statistike

Pobačajem završi 50-75 posto svih trudnoća. To se događa kada se pobačaj dogodi nedugo nakon implantacije, što rezultira krvarenjem koje se poklapa s menstrualnim krvarenjem po terminu.

Stoga većina žena i ne zna da su pobacile. Od klinički prepoznatih trudnoća 15-25 završi pobačajem.

 Simptomi spontanog pobačaja

1. krvarenje koje napreduje od blagog do teškog,

2. teški grčevi,

3. bol u trbuhu,

4. groznica,

5. slabost,

6. bol u leđima.

Komentari

komentara