Trudnoća i majčinstvo

“Ja biram da NE DOJIM svoje dijete! Svi me osuđuju zbog RAZLOGA, ali ne kajem se”

Napisao H. H.

Moram da poručim svim ženama da nije sramota dohranjivati bebu. Mene je bilo sramota, a sada se zbog toga kajem!”, kaže jedna mama čiju vam priču prenosimo.

Mnogi su me osudili i morala sam da se krijem kada je hranim jer nisam željela da slušam negativne komentare. Još uvijek sam za dojenje i podržavam žene koje doje, čak i u javnosti, ali podržavam i majke koje koriste dohranu. Shvatila sam da to što ne dojim bebu nema nikakve veze sa tim kakav sam roditelj. Poenta je da ne slušate tuđe komentare i da budete sretni, a ja ću vam dati par savjeta zašto da koristite dohranu!

Dohrana je fenomenalna

Dohrana mi je toliko super da je zovem “naučno mlijeko”. Naučnici su se toliko trudili da pomognu majkama koje su se našle u mojoj situaciji, pa čak i u situacijama kada je beba prerano rođena ili ima zdravstvenih problema. To što mi je dohrana fenomenalna, ne znači da mlijeko iz grudi nije. Podržavam i jedno i drugo!

Dojenje nije bilo dobro za moje bebe

Imam troje djece od kojih je dvoje po rođenju imalo žuticu. Izgubili su na kilaži tokom prvih dana života, a jedno od njih nije bilo tolerantno na kravlje i mlijeko iz mojih dojki.

Pruža mi slobodu

Dohrana mi pruža slobodu i zbog nje se osjećam bolje. Zahvaljujući dohrani povratila sam tijelo, napredovala u karijeri, ali sam i pomogla majkama koje su se našle u mojoj koži. Ne smatram sebe sebičnom osobom, a zahvaljujući dohrani imala sam više vremena za sebe.

Mojim bebama se sviđa

Zahvaljujući dohrani moji kćerka i sin su povratili kilažu izgubljenu par dana nakon rođenja. Dohrana je mom najmlađem sinu pomogla da poraste i zbog nje više nije imao dijareje.

Dohrana mi je omogućila više sati sna

Slagala bih ako bih rekla da mi san nije bitan. Dohrana je omogućila da i moj partner može da hrani djecu noću, dok ja spavam.

Odlična je za moje mentalno stanje

Borila sam se sa postporođajnom depresijom, a moje bebe su bile slabe na rođenju. Dohrana ih je bukvalno spasila, ali je uz terapiju spasila i moj život”.

Njena priča je samo primjer, a ne savjet ostalim mamama koje će u skladu sa savjetima doktora odlučiti da li će dojite svoje bebe ili ne, prenosi “Žena“…

Komentari

komentara