Trudnoća i majčinstvo

Journal of the American Medical Asociation – Antidepresivi u trudnoći?

Napisao admin

Korišćenje antidepresiva u trudnoći ne povećava u velikoj mjeri opasnost od mrtvorođenih beba ili neonatalnih smrti, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog na oko 30.000 žena u nekim skandinavskim zemljama, a objavljeni u medicinskom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Asociation).


antidepresivi (foto:cure.ba)

Među 1,6 miliona djece čije je rođenje obuhvaćeno istraživanjem, registrovano je 6.054 mrtvorođene djece, 3.609 slučajeva neonatalnih smrti (do četiri sedmice nakon rođenja) i 1.578 slučajeva postneonatalnih smrti, prenio je AFP. 

Istraživanje je pokazalo da je kod žena koje su uzimale antidepresive stopa pobačaja i postneonatalne smrtnosti malo veća nego kod onih koje ih nisu uzimale, dok je stopa neonatalne smrtnosti slična u obje grupe. 

Veći procenti među ženama pod antidepresivima objašnjavaju se time što su neke patile od težih psihičkih oboljenja i pušile ili bile u poznijim godinama za materinstvo. 

Istraživači su istakli i da je depresija tokom trudnoće učestala, sa stopom između sedam i 19 odsto u industrijski razvijenim zemljama.

 

cure.ba

Komentari

komentara