Trudnoća i majčinstvo

Usvojila je 2-godišnju djevojčicu, a njene prve riječi slomile su joj srce

Napisao H. H.

Jedna žena je riješila da sa svima podijeli dvije srceparajuće riječi koje je izustilo njeno dvogodišnje usvojeno dijete i koje su joj slomile srce.

Odluka da postanete hranitelj istovremeno je i nagrada i iskušenje s vremena na vrijeme. Dijete koje dolazi u hraniteljsku porodicu već je prošlo kroz teška vremena. Zato je ogroman izazov da sa njim uspostavite normalan odnos i vezu, naročito ako je dijete bilo u više hraniteljskih porodica, čekajući da se vrati roditeljima ili da ga neka porodica usvoji. Jedna žena je riješila da sa svima podijeli dvije srceparajuće riječi koje je izustilo njeno dvogodišnje usvojeno dijete i koje su joj slomile srce.
Kada tako mlado dijete uđe u hraniteljski sistem, ono je u razvojno stadijumu, ali stvari koje uči mogu se razlikovati od stvari koje inače uče djeca u tom dobu. Zaplakaćete i sami kada čujete zašto je majka ove usvojene male djevojčice grcala u suzama i zašto je ova priča toliko puta podijeljena na društvenim mrežama, piše “Fokuzz

Ona kaže da je djevojčica ušla u njen dom sa osmijehom na licu i puna samopozdanja kao da zna šta radi. Iako stara samo dvije godine,već pet mjeseci je bila u hraniteljskom sistemu i živjela u čak četiri hraniteljske porodice. “Ćao, slatkice, ja sam Džejmi”, rekla je djevojčici spuštajući se na koljena, “toliko sam srećna što ćeš živjeti sa nama. Hoćeš li da upoznaš drugu djecu?”

Džejmi je rekla da su ostala usvojena djeca voljela pridošlice i uživala da im budu turistički vodiči u novom domu. Uvijek je bila ponosna kada bi vidjela kako se ophode prema novajlijama i govore stvari poput: “ Ovdje si! Hoćeš li da vidiš svoj krevet? Volim te!”, činivši tako da se novo dijete osjeća kao kod kuće. “Ništa me ne čini ponosnijom nego da ih gledam kako to rade”, napisala je. “Ništa ne čini da ih osjećam više kao sopstvenu djecu nego gledajući ih u tim situacijama.” Nakon što je desetak minuta lutala sa ostalom djecom, djevojčica je pobjegla nazad u sobu rekavši Džejmi dvije riječi zbog kojih se duboko zamislila.

Iako je upoznala prije samo deset minuta, djevojčica je utrčavši u sobu rekla Džejmi “Pogledaj, mama!”. Tada je Džejmi shvatila da djevojčica misli da riječ “mama” znači odrasla ženska osoba u kući. Nakon toliko različitih hraniteljskih porodica, ova riječ je za nju dobila sasvim drugačije značenje. Džejmi je bilo jasno da je mama za djevojčicu osoba koja ti sipa sok i doda stvari koje sama ne može da dohvati. Ovo je značilo da je djevojčica imala pet mama za pet mjeseci. Za to vrijeme, ona nije imala šanse da nauči šta mama zaista predstavlja.

Ova dvogodišnja djevojčica ima biološku majku koja se svim silama trudi da je vrati. Ima i majku hraniteljku spremnu da uskoči i pomogne u svakom momentu. Zbog toga se Džejmi nada da će djevojčica naučiti istinsko značenje riječi “mama”. Na kraju, kaže: “Mama je tu da bude rame za spavanje, da ljubi ogrebana koljena i da te uči abecedu.” Takođe je napisala da biti mama znači sigurnost, posvećenost i ljubav za cijeli život. Ima još dovoljno vremena da ova djevojčica nauči da mama nije ime za žensku osobu koja ti pomaže, i ona će, zapravo, imati mamu vrlo uskoro.

Komentari

komentara