Trudnoća i majčinstvo

Razgovori s partnerom prije poroda

, Image: 95784366, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, I love images
Napisao H. H.

Vaša će se beba uskoro roditi i bilo bi idealno da je dočekate u najvećoj ljubavi. Da biste izbjegli moguće nesporazume s partnerom, donosimo teme o kojima biste trebali porazgovarati prije porođaja

Prisutnost na porođaju

Hoće li vaš partner biti s vama na porođaju ili ne? Želite li da bude uz vas dok rađate? Oboje biste trebali moći iskreno izreći svoje želje i osjećaje. U današnje vrijeme sve je više parova koji se dogovore da će partner biti na porođaju, no što ako se oboje ne slažu s tim? Neki budući očevi nisu oduševljeni idejom da budu na porođaju jer ne znaju što tamo sve mogu očekivati i boje se krvi, bolnice, ženinih bolova ili da nešto ne pođe krivo. Neke bi trudnice uza se radije imale mamu ili prijateljicu koja je već rađala jer će se uz takvu osobu osjećati sigurnije i opuštenije. Ako na vrijeme izrazite svoje želje i strahove, lakše ćete se o svemu dogovoriti. Na primjer, partner može reći ženi: “Dobro, bit ću uz tebe na porođaju, ali nemoj od mene tražiti da presiječem pupčanu vrpcu”, a ona može imati primjedbu: “U redu, ali ako te u jednom trenutku zamolim da izađeš, nemoj se ljutiti.” Vaš partner nikako ne želi biti na porođaju? Porazgovarajte, ali imajte razumijevanja i za njegovu odluku. Uostalom, nigdje ne piše da će biti loš otac samo zato što nije bio na porođaju.

Mislite da se ovo tiče samo vas? Nije baš tako. Vaše grudi dobivaju jednu novu funkciju nakon bebina rođenja. Dojenje, baš kao i prisutnost muškarca na porođaju, dovodi u pitanje intimnost među partnerima. Važno je da o tome razgovarate s partnerom kako biste poslije izbjegli nesporazume ili čak svađe. Bolje je za oboje i za dijete da se dogovorite u vezi s tim trebate li dojiti u javnosti, kakve uvjete želite u kući dok dojite i slično. Naiđete li na situaciju da vaš partner smatra kako bi bilo bolje hraniti dijete na bočicu, objasnite mu koje su prednosti majčina mlijeka. Možda već sada sluti da će izgubiti dio vaše pažnje i ljubavi, jer u početku dojenje može dugo trajati. Nemojte se odmah postaviti isključivo u smislu da ćete dojiti jer tako mora biti, nego dopustite i njemu da shvati zašto ste tako odlučili. Bez obzira na to koliko je dojenje djeteta prirodan proces, to ne znači da muškarci moraju odmah sve shvatiti i prilagoditi se novim uvjetima a da ih se ništa ne pita. Uostalom i partnera će možda biti potrebno poučiti kako pripremiti bočicu za dijete i nahraniti ga ako vi zbog nečega u tome budete spriječeni ili ne bude uvijek dovoljno majčina mlijeka za gladnog mališana. Važno je da u svim tim trenucima imate partnerovu potporu i razumijevanje, pa ga već sad uključite i u ovu tematiku. Objasnite koliko često bebe obično treba hraniti, kako će noći također biti živahne, kako ćete biti i umorniji te trebati pomoć oko drugih stvari… Neka pročita u našem časopisu o teškoćama vezanim uz dojenje kako bi stekao predodžbu što sve može krenuti krivo, no i shvatio kako uz strpljivost i pomoć patronažne sestre ili neke druge iskusne osobe sve možete zajedno prebroditi.

Odlazak u rodilište

Ako se unaprijed pripremite za dan kad budete morali u rodilište, stres će biti kudikamo manji. Ne budete li se morali opterećivati onime što niste pripremili za bebin dolazak kući, moći ćete se tih nekoliko dana u rodilištu odmoriti i uživati u upoznavanju s bebom. Ako imate starije dijete, odlučite tko će ga čuvati ako vaš partner nije u mogućnosti uzeti slobodne dane. Možda će i on htjeti biti uz vas što je više moguće, pa treba pronaći pouzdanu osobu koja će biti s djetetom. Dogovorite s partnerom kad je najbolje da on iskoristi svoje pravo na tri slobodna dana u povodu djetetova rođenja ili dodatni godišnji odmor. Naime, u prvim danima nakon povratka iz rodilišta trebat će vam najviše pomoći.

Tatina uloga

Partnera zamišljate kao brižnog i nježnog oca vašem djetetu koji je istodobno čvrst i pouzdan oslonac. To će se pokazati tek kad dijete stigne kući. Vidjet ćete koliko je spreman prilagoditi svoj dotadašnji raspored novim okolnostima, koliko je snalažljiv u pomaganju oko presvlačenja djeteta, na koji mu način pokazuje ljubav… Hoće li se buditi noću kad dijete zaplače da provjeri što mu treba ili će se preseliti u drugu sobu i nastaviti spavati. Koliko će biti uključen u odgoj djeteta i njegove aktivnosti? Pitajte već sada partnera kako vidi svoju ulogu oca i pokušajte uskladiti želje s potrebama i mogućnostima. Postoji vjerojatnost da će i on morati katkad uzeti bolovanje i čuvati dijete ako vi na poslu budete imali veću gužvu. Uvedite ga polako u svijet roditeljstva i doznajte što o tome misli kako biste se lakše uskladili. Kad dijete stigne kući, zbog umora i iscrpljenosti možda nećete biti u stanju voditi o tome ozbiljnije razgovore, pa je bolje razgovarati već sada.

Podjela kućanskih poslova

Dok su bez djece, neki parovi žive gotovo doslovce od ljubavi i vode. Nisu opterećeni obavezama i financijama, žive iz dana u dan, planirajući izlaske, putovanja i slično. U kupnju idu tek kad je hladnjak potpuno prazan. Nešto je drukčija priča kad je u kući jedno ili više djece. Potrebna je organizacija vremena i obaveza, popis namirnica i higijenskih potrepština koje treba kupiti i imati u rezervi. Dijete ne možete hraniti samo sendvičima, pa se treba upustiti u pustolovinu zvanu kuhanje, a čišćenje, pranje i slično da i ne spominjemo. Ako je partner i do sada bio uključen u većinu kućanskih poslova, vjerojatno se ne morate pitati kako će vam biti kad stigne dijete, no ako nije, trebat će porazgovarati i o tim pojedinostima. Čak i ako vam ponudi kako će plaćati spremačicu, uvijek će postojati još neke stvari koje treba napraviti u doba kad spremačice nema na raspolaganju. U suprotnom, računajte na sukob koji će nastati zbog vaše prevelike angažiranosti oko djeteta i obaveza… a ljubav će itekako biti na kušnji. Nekima će biti lakše da sve obavljaju zajedno – npr. s popisom za kupnju prođu svaki jednim dijelom trgovine kako bi prije bili gotovi ili zajedno očiste stan, jedan dnevni boravak i spavaću sobu, drugi kuhinju i kupaonicu – dok će neki izabrati drugu vrstu raspodjele obaveza. Također, treba definirati prioritete i razmisliti kako partner stoji s vremenom. Poznato nam je da ima onih muškaraca koji na pitanje hoće li obaviti određenu obavezu vrlo spremno odgovore da hoće, ali ne definiraju kada će to napraviti, pa žena izgubi strpljenje i to obavi sama. Ili nastane svađa. Dakle, što konkretniji dogovori, manja je vjerojatnost za nesporazum ili različito poimanje vremena. Ako, pak, imate posla sa zaboravljivim partnerom koji vas uvjerava kako nema šanse da ste mu prije tri dana rekli da kupi vrećice za smeće, možda će pisani podsjetnik biti bolje rješenje od usmenog dogovora. Važno je da vaš partner shvati kako te obaveze ne ispunjava da bi ugodio vama, nego je to sastavni dio zajedničkoga obiteljskog života o kojem ne bi trebalo toliko polemizirati.

Obiteljski posjeti

Kad dijete stigne kući, bliža i dalja obitelj krenut će u ophodnju vašeg doma. Oni će misliti “da je to red”, a vama će se dizati kosa na glavi – ona neoprana već nekoliko dana. Umorni ste i hodate napola goli po kući zato što vam je tako lakše dojiti, pa stvarno nemate namjeru još i uređivati stan i pripremati hranu kako bi se gosti osjećali ugodno. Najvažnije je da svima jasno date na znanje da ne želite nenajavljene posjete i da posjete dogovorite kad vama najviše odgovaraju. Neka vas u tome unaprijed podupre partner i to dogovori sa svojim dijelom obitelji, da ne ispadnete glavni krivac što baka ili djed ne mogu posjetiti svojeg unuka kad požele. Naravno, kad možete računati na njihovu veliku pomoć, okolnosti su drukčije i oni tada više ne ulaze u skupinu nenajavljenih, već onih koji su uvijek dobrodošli.

Vrijeme za izlaske

Je li stvarno gotovo s izlascima udvoje ili s prijateljima, odlascima u kino ili kazalište? Ne nužno, no opet je potreban dogovor i organizacija. Možda izlasci jedno vrijeme više neće biti tako bezbrižni i dugački, već ćete se trebati vratiti ranije ako to bude potrebno, no oni su i dalje mogući dokle god imate komu povjeriti bebu na čuvanje. S druge strane, što je s dotadašnjim hobijima? Jeste li spremni prihvatiti da vaš partner i dalje jedanput ili više puta na tjedan odlazi na svoje sportske aktivnosti ili izlaske s poslovnim partnerima? A što je s vašim prijateljicama, koje će vas željeti vidjeti kao i prije, na omiljenome mjestu u gradu? Možda će morati imati malo strpljenja za vas i pustiti da svojim tempom prilagodite novi raspored. No svakako izbjegnite situaciju u kojoj mislite da ni za što drugo osim za dijete ne smijete imati vremena jer inače niste dobra majka. Život nije stao, samo je potrebna malo bolja organizacija i pomoć sa strane.

Novčići…

Sada je možda i vrijeme da s partnerom otvorite zajednički račun. Neka svatko prebacuje dio primanja na taj račun i tada taj novac upotrijebite za zajedničke troškove, za stan i dijete. Ako imate mogućnosti, počnite uplaćivati barem malu svotu na neku štednju za dijete ili se odlučite za neki drugi oblik skupljanja novca za djetetovo školovanje (školske izlete, udžbenike…). Ako već imate podijeljene račune, neka barem taj jedan zajednički bude osiguran za djetetove potrebe, da se oko toga ne vode dodatne rasprave. U slučaju da ostajete na rodiljnom dopustu punu godinu dana, vaša će se primanja smanjiti. Zajedno razmislite može li vaša financijska situacija podnijeti šest mjeseci manjih prihoda u kući ili će biti potreban raniji povratak na posao. Možda se ipak više isplati ostati s djetetom, nego davati novac teti čuvalici?

Što će se sve promijeniti?

Neki će vam na ovo pitanje odgovoriti: “Sve.” Osobito što se tiče odnosa u vezi. Partneri su mnogo vremena provodili zajedno, bili usredotočeni jedno na drugo. To se sve smanji kad na scenu stupi beba. Ona se nađe između para i sada opet svi pomalo traže svoje mjesto pod suncem. Sada oni više nisu samo djeca svojih roditelja, nego i roditelji svojem djetetu. Preuzimaju odgovornost za jedno novo biće, brinu se za njegovo zdravlje, paze da se ono osjeća voljeno, zaštićeno, sigurno. To novim roditeljima može izgledati pomalo zastrašujuće u početku, no kad se uhodaju u svoju novu ulogu, u tome će uživati. Zato je važno da veza između roditelja bude stabilna.

Čak i prije nego što se dijete rodi, počinju se kod budućih roditelja pojavljivati razna pitanja. Jesu li spremni svoje misli i osjećaje otvoreno međusobno podijeliti? Imate vremena o svemu razgovarati, no to ne znači da razgovor treba uvijek odgađati za poslije. Uostalom, ne morate sva pitanja riješiti odjednom. Neka to bude novi povod za kvalitetno druženje i planiranje koje će vas dodatno povezati i natjerati da se još bolje upoznate. Naučite slušati jedno drugo, a ne samo nametati svoje ideje. Ako žene možda i imaju jače razvijene instinkte, to ne znači da muškarac katkad nema praktičnije rješenje za određene probleme. Učite jedno od drugoga i razvijajte se baš kao što se u maminu trbuhu razvija vaše malo čudo! I ne zaboravite jedno drugome redovito iskazivati ljubav, potporu, uživati u fizičkom kontaktu i svemu što je potrebno za normalno funkcioniranje veze, osim same komunikacije.

Komentari

komentara