Poslovni kutak

Važna vještina – Kako postati majstor u pregovaranju?

Napisao admin

Život je gotovo svakodnevno pregovaranje. Često puta toga nismo svjesni, a većina ljudi o pregovaranju zna vrlo malo te ne ulažu trud u savladavanje ove važne vještine.


Posao (foto: cure.ba)

Osnovne vještine pregovaranja podrazumijevaju sposobnost slušanja i odustanjaja (u slučaju kada ne može doći do dogovora).

Slušanje

Da biste uspješno pregovarali morate znati slušati i primijeniti ono što čujete, kako biste napravili sljedeći pametan potez. Pažljivim slušanjem možete jasno definisati što sagovornik doista želi.

Odustajanje

Ako osjećate da pregovori ne idu u željenom smjeru morate znati procijeniti kada ih je najbolje prekinuti. Naprosto je riječ o zaustavljanju dragocijenog vremena. Ukoliko druga strana stekne dojam da nešto silno želite, biti ćete u podređenom polužaju i morat ćete ponuditi vjerovatno više nego što možete ili što vrijedi predmet pregovora.

Indiferentnost

Ovo se ne odnosi na nedostatak interesa za pregovaranje već na oprez – ne treba pokazati da nam je do nečega jako stalo. Ponekad je dobro glumiti ravnodušnost prema onome o čemu pregovaramo jer tamo iz pregovora možemo izvući maksimum.

Alternativa

U pregovorima je uvijek dobro imati ‘opciju B’ – nešto s čim, bude li potrebno, možemo ‘razoružati’ drugu stranu.

Šta motiviše sagovornika?

Vraćamo se opet na slušanje. Ponekad će sagovornik direktno, a ponekad čitano između redaka, dati na znanje šta doista želi. Na vama je da to prepoznate i razumijete ‘zašto’ želi baš to. Kada shvatite šta motiviše vašeg sagovornika, imat ćete odlučujuću prednost u pregovaranju.

cure.ba

Komentari

komentara