Poslovni kutak

Muškarci ili žene – Ko je bolji šef

Napisao admin

Na ovo pitanje nije jednostavno pronaći točan odgovor, jer je ovdje riječ o subjektivnom mišljenju svakog pojedinca. Prema nekim istraživanjima spol nadređenog nema veliki utjecaj na produktivnost zaposlenih ili međuljudske odnose u timu.


šef (foto:cure.ba)

Međutim također, određena istraživanja su pokazala da žene kao nadređene znaju bolje motivirati svoje suradnike te da imaju više razumijevanja. Karakteristike ženskog „šefovanja“ su:

Dobra organizacija – žene imaju bolje organizacijske sposobnosti u odnosu na muškarce. Oduvijek su vodile kućanstvo, pa upravo tako nastoje da sve i u poduzeću funkcionira besprijekorno.

Nema odustajanja – žena kao nadređena ima snažnu potrebu da se dokaže u poslovnom svijetu koji je po definiciji još uvijek muški. Žena će pokazati jak natjecateljski duh kako bi pobijedila nesigurnost ukoliko je ona prisutna. Od svog tima će zahtijevati da se slijede njeni ciljevi i da se uloži maksimalan napor u ostvarivanju istih.

Emocionalna inteligencija – žena kao nadređena ima više razumijevanja za svoje suradnike. Na primjer ukoliko imate bolesno dijete, lakše će vam odobriti slobodan dan, jer je vjerojatno i sama bila u sličnoj situaciji.

Bolja komunikacija – žene su najčešće verbalno sposobnije od muškaraca, pa tako te svoje sposobnosti koristi u poslu. Nadređena žena je komunikativnija, prisnija, a također po potrebi zna iskoristiti svoj šarm kako bi lakše zaključila posao. Ukoliko ste u njenom timu, trebate znati da bilo kakvi pregovori sa njom neće biti jednostavni, ali će znati točno objasniti što očekuje od vas.

Lakše krši pravila– kada nešto treba biti odrađeno, žena će prije prekršiti pravila nego prihvatiti neuspjeh. Ipak, od svojih podređenih će, kako je i očekivano, tražiti da se drže pravila.

Jedna od najvećih slabosti žene šefa je potreba da se dopadne svima. Teži tome da bude najbolja, pa će i svaki poslovni neuspjeh doživljavati kao svoj osobni. Teško ćete joj uspjeti objasniti da niste završili neki posao, jer će zbog toga može izgledati nesposobno u očima svog nadređenog.

Zanimljivo je također da su, prema istraživanju  portala onepoll.com, pripadnice ljepšeg spola izjavile kako su muški šefovi sposobniji, spremniji pohvaliti dobro odrađen posao, kao i da donose bolje poslovne odluke. Čak 63 posto ispitanih dama reklo je da preferira muškarca na čelu svoga tima. Stoga na pitanje iz naslova u ovom tekstu nećete pronaći odgovor….ipak to ostaje vječna dilema.

cure.ba

Komentari

komentara