Poslovni kutak

Zlata vrijedni – Korisni savjeti za zaposlene majke

Napisao admin

Kada upitate većinu žena " kako je biti zaposlena a majka jedno ili više djece? " , odgovori glasi : " jako teško" …ipak postoje i one druge koje se " dobro snalaze".


Zaposlena majka (Foto: Cure.ba)

Pokupili smo par tipova od ovih drugih koji će vam , nadamo se, biti od koristi.

1. Sigurna briga o djetetu – dok ste na poslu , neka brigu o vašoj djeci vodi pouzdana osoba , tako ćete biti pošteđeni stresa koji donosi stalna briga i zvanje telefonom. Dijete je najbolje smjestiti u vrtic, ali ako je iz bilo kojizh razloga to nemoguće, potražite pouzdanu osobu sa iskustvom koja će brigu o djetetu voditi u vašoj kući. Nemojte zvati bake, deke, strine i sl. jer svako od njih ima svoje obaveze koje se neće uvijek poklopiti sa vašim slobodnim vremenom, pa ćete uvijek žuriti na posao i nazad i telefonirati komšinici da vam pričuva malog na par sati dok vaša mama ide na ljekarski pregled.

2. Podjela kućnih poslova – kuhanje, čišćenje stana, pranje i peglanje veša su obaveze koje ne možete savladati sami, podijelite obavljanje ovih poslova sa vašim mužem. Zahtjevajte to od njega bez kompromisa, vaša porodica nije samo vaša, već se o njoj morate zajedno starati i voditi brigu da sve funkcioniše. Povremeno mijenjajte poslove da bi ste razbili monotoniju i da ne bi ste razvili averziju prema dodjeljenim aktivnostima.

3. Sve obaveze stavljajte na papir – planirajte kad, kako i kojim redom, to će vam olakšati i razbistriti pretrpanu dnevnu rutinu.

4. Napravite spisak prioriteta – poslova, aktivnosti i ljudi sa kojima provodite vrijeme.

5. Odvojite vrijeme za sebe – opustite se svakog dana sat vremena: slušajući muziku , u kadi sa aromatičnim uljima, u šetnji, u kafiću sa prijateljicama, čitajući knjigu i sl.

cure.ba

Komentari

komentara