Poslovni kutak

Vlasnici Zare zatvaraju 1.200 prodavnica širom svijeta

Napisao H. H.

Vlasnici Zare zatvorit će čak 1.200 prodavnica širom svijeta jer žele povećati online prodaju tokom haosa koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Inditex je rekao da će zatvoriti između 1.000 i 1.200 manjih trgovina, a gubici su primjećeni i kod drugih marki osim Zare, a koji također pripadaju ovoj grupaciji.

Ostale marke u grupaciji Inditex su Bershka, Pull & Bear i Massimo Dutti. Očekuje se da će zatvaranje trgovina biti koncentrirano u Aziji i Evropi. Pretpostavlja se da će u Velikoj Britaniji biti najviše zatvorenih radnji, piše Guardian.

Kako su kazali iz Inditexa broj zaposlenih se neće mijenjati, a zaposlenicima je ponuđena uloga u drugim poslovima. Ukupan broj smanjit će se sa sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati ​​i otvaranje 450 novih trgovina.

Inditex, jedan od najvećih prodavača odjeće na svijetu, teško je pogođen tokom pandemije gdje je prodaja od 1. februara do 30. aprila pala za 44 posto. Kompanija je za ovo vrijeme izgubila oko 409 miliona eura.

Međutim, rast prodaje na mreži nadoknadio je neke od slabosti u klasičnoj prodaji, rekli su iz Inditexa.

Internetska prodaja porasla je za 50 posto u periodu januara, februara i marta, a u aprilu je porasla za 95 posto.

Inditex je rekao i da će ubrzati svoje aktivnosti kada je online prodaja u pitanju kako bi bili konkurentni brendovima poput H&M-a, Uniqloa, Fast Retailinga, Asosa i Boohooa, prenosi “Klix“.

Komentari

komentara