Poslovni kutak

Kazna 6.000 KM za cigaretu u kafiću, 3.000 za pepeljaru

Napisao H. H.

Kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj za svaku zapaljenu cigaretu u kafiću, restoranu ili klubu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati platiti i do 3.000 maraka.

Ove kazne, koje se odnose i na ostala zatvorena javna mjesta u manjem bh. entitetu, uvrštene su u Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji bi se uskoro trebao naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.  Prema ovom zakonskom rješenju, koje je objavljeno na stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar, koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu. Pošteđeni neće biti ni ako budu imali pepeljaru na stolu, piše Glas Srpske.

– Kaznom od 200 do 600 KM biće kažnjen i gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu. Nadzor nad primjenom ovog zakona, između ostalog u ugostiteljskim objektima, vršit će komunalna policija – navedeno je u zakonskom rješenju.

U nacrtu stoji da će ministar u roku od godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti pravilnike o uslovima za određivanje prostorije namijenjene za pušenje.

– Bit će donesen i pravilnik o sadržaju i načinu izvještavanja, ali i obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja – navedeno je u nacrtu, u kojem su istaknute kazne i do 15.000 KM za uvoznike, proizvođače, prodavce i druge koji dolaze u kontakt sa duhanom, duhanskim proizvodima, kao i elektronskim cigaretama u slučaju da se ne pridržavaju uputstva.

Stanovnici manjeg bh. entiteta, a posebno ugostitelji, ostali su zatečeni kaznama. Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić istakao je da odgovorni ništa neće postići na taj način, piše Glas Srpske.

– Novi zakon, ako bude usvojen na osnovu ovog nacrta, bit će nemoguće sprovesti. Zbog toga ćemo od nadležnih tražiti da se definira mogućnost da se vlasnici objekata do 50 kvadrata mogu sami opredijeliti da li će njihov lokal biti za pušače ili nepušače – kazao je Tatić.

Škole

Na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda i Instituta, u školama RS, kako je navedeno u nacrtu, bit će sprovođen obavezni nastavni plan i program koji sadrži teme iz oblasti prevencije upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– U svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na vidnom mjestu trebaju biti istaknuti posteri ili drugi edukativni materijali koji sadrže tekst ili slike koji ukazuju na štetnost upotrebe duhana – stoji u nacrtu.

Neke od zabrana:

Pušenje u zajedničkim prostorijama stambene zgrade.

Prodaja duhana i cigareta u prodavnicama i kioscima koji se nalaze u sklopu zdravstvene, vaspitno-obrazovne, sportsko-rekreativne ili ustanove kulture.

Prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda u obliku cigareta koji su namijenjeni djeci.

Prodaja i poklanjanje cigareta mlađim od 18 godina.                                                                                                                                      avaz.ba

Komentari

komentara