Poslovni kutak

Raznovrsne taktike – Podli načini na koje nas trgovci prate i saznaju sve o nama

Napisao admin

U doba pametnih telefona i kupovine preko interneta, kompanijama je postalo lakše nego ikad da prate potrošače na kojima zarađuju. Možete biti sigurni da vas trgovci prate i svoju ponudu prilagođavaju kako biste što više potrošili.


Kupovina (Foto: cure.ba)

Trgovci primjenjuju raznovrsne taktike kako bi prikupili što više podataka o tome koje proizvode treba prodavati i na koji način to treba činiti kako bi što više zaradili.

“Tragači”

Jedan od načina na koji trgovci prikupljaju informacije o svojim kupcima su takozvani ‘tragači’. To su osobe, najčešće antropolozi, koje trgovci angažuju da analiziraju ponašanje kupaca. ‘Tragači’ šetkaju po trgovinama i pretvaraju se da kupuju dok ustvari promatraju druge osobe.

Signal mobilnog telefona

Trgovci imaju i uređaje koji prate signal vašeg mobilnog i na taj način mogu kad god požele da vide koje ste sve radnje posjetili i gdje ste se najduže zadržali. Takva tehnologija prisutna je širom Evrope, Amerike i Australije, piše Net.hr.

Kartice za bodove

Gotovo svi trgovci u današnje vrijeme imaju kartice za bodove, i redovne kupce nagrađuju dodatnim popustima. Ali, iste kartice trgovcima donose višestruku korist, jer na taj način otkrivaju potrošačke navike svakog kupca. Tako promotivne akcije imaju više uspjeha i donose veću zaradu. Kreditne kartice iskorištavaju se na isti način.

cure.ba

Komentari

komentara