Moda

Mini ili maksi – Ne biste vjerovali šta nam otkriva dužina suknji

Napisao admin

Maksi suknje indikator su lošeg ekonomskog stanja, a ove su sezone duge kao u vrijeme Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.


Suknja (Foto: Cure.ba)

Dužine suknji povijesno su neformalni, ali precizni pokazatelji ekonomske krize ili prosperiteta, a ako je suditi po ponudi u trgovinama ekonomija je u teškom stanju, piše Daily Mail.

Suknje nikad nisu bile duže od 1929., vremena Velike depresije, a slavne osobe poput Victorije Beckham, Katie Holmes i Christine Aguilere sve češće nose suknje ispod koljena.

Međutim prema Hemline Indexu, ‘službenom’ pokazatelju odnosa dužine suknji i stanja ekonomije, tvrdi se da bi ovosezonske duže suknje možda mogle biti indikator boljih vremena, piše Tportal.

Povratak na duge suknje u historiji je bio siguran znak da ekonomija ne stoji najbolje. Zadnji je put modne industrija pratila trend maksi suknji ranih devedesetih kada je inflacija iznosila 15 posto. Kad se kasnih devedesetih ekonomija opravila u modu su ušle minice, koja je uostalom postala popularna šezdesetih koje je obilježio finansijski procvat.

Recesija je posljednjih godina produžila dužinu suknju, pa nam ove jeseni modni lanci, od Selfridgesa do H&M-a nude uske suknje maksi dužine. Hemline Index je 1926. utvrdio ekonomist George Taylor s Wharton School of Business koji je uočio vezu između dobrih vremena i kratkih suknji. Kad je ekonomija bila stabilna žene su nosile kraće suknje kako bi pokazale skupe čarape, za razliku od teških godina kada bi se suknje produžile kako bi žene mogle sakriti svoje jeftine čarape.

Tokom Sedmice mode u New Yorku, online magazin Business Insider uporedio je indeks dužine suknje u kolekciji jesen/ zima 2011. sa kolekcijama jesen /zima 2012. te su utvrdili da su se suknje produžile čak 22 centimetra.

Nakon pada burze na Wall Streetu 1929. suknje su bile duge sve do 1933. godine. Šezdesetih je izumljena minica nakon što je tadašnji britanski premijer Harold McMillan proglasio 1957. sjajnom godinom.

Početkom osamdesetih nezaposlenost je u Velikoj Britaniji rekordna u posljednjih pedeset godina i suknje su sve dulje, no od 1984. do 1988., javljaju se prvi yuppiji, prvi mobilni telefoni i suknje su sve kraće. Od 1989. do 1992. kreće recesija, a suknje se ponovno spuštaju ispod koljena. U periodu od 1993. do 2002. kojeg obilježava ekonomski rast suknje su ponovno kratke.

cure.ba

Komentari

komentara