Moda Zdravlje

Jeste li znale ove podatke – Utjecaj visokih potpetica na zdravlje

Napisao admin

Iako ste možda i pobornice casual stila odijevanja i rijetko kada vas se može vidjeti na povišenim petama zasigurno imate barem jedne u ormariću za cipele ili spremljene u originalnoj kutiji gdje čekaju vrijeme kako biste ih ponovo prošetale.


Štikle (foto: cure.ba)

I žene i muškarci znaju da vrtoglavo visoka potpetica na cipeli nije najzdravija opcija.

Realno u redu je sa vremena na vrijeme prošpancirati u nešto višim petama, urediti se za posebnu priliku ili noć u gradu do zore. Svakako estetske beneficije su očite. Noga se izdužuje i izgleda vretenasto, zdjelica se izbacuje prema naprijed što privlači mušku pažnju. Stražnjica se više njiše pri hodu.

No nošenje vrlo visokih peta ipak nije preporučljivo. Nakon nekog vremena mogu se uočiti promjene na nožnim prstima gdje se palac pomiče više prema ostalim prstima jer je čitava težina noge stavljena na prste koji nemaju dovoljno mjesta pa su se prisiljeni gurati. Jednako tako skraćuje se ahilova tetiva i neki mišići rade pregrijano dok se drugi ulijene.

Jednako tako nošenje potpetica viših od 5 cm na svakodnevnoj bazi kroz neko vrijeme uzrokovati će pojačano opterećenje u lumbalnom dijelu kralježnice koji će kaskadno uzrokovati bolove u koljenu ili oštećenje zglobova ili luka stopala. Nema potrebe za panikom. Ovakve posljedice osjetile biste tek nakon što bi godinama svakodnevno provodile dan na vrtoglavim potpeticama.

Najbolja opcija je nositi potpetice koje su visine između dva i pol do 5 cm koje čak i gode našoj kralježnici. Sve više od toga nije u skladu sa samim kretanjem ljudskog tijela jer se kralježnica nalazi u njoj neprirodnom položaju. Svaki puta kada provodite dan u petama ako uhvatitie priliku skinite ih, malo prošećite bez njih ili jednostavno izmasirajte ahilovu tetivu i protegnite mišiće listova i bedara, promigoljite prste.

To će svakako pomoći umanjiti osjećaj težine i umornih nogu kada kod kuće napokon visoke potpetice zamjenite mekim papučama. Nikako ne morate odustati od njih, ali ipak nemojte ih uvesti kao dio svakodnevne obuće. Ostavite ih tamo gdje im je mjesto, na polici za lude izlaske, vruće spojeve i posebne prilike.

zanosna.com

Komentari

komentara