Moda

Kakve sunčane naočale odabrati prema obliku lica?

Napisao H. H.

Znate li kako odabrati idealne sunčane naočale? Odgovor donosi vaše lice.

Iako sunčane naočale slove za najvažniji modni dodatak ljetne sezone, one ne postoje samo da biste vi dobro izgledali, već i da štite oči i osjetljivu kožu oko njih od štetnih sunčevih zraka.

Osim što služe za zaštitu od sunca, sunčane naočale služe i kao zaštita od bilo kakvih štetnih vanjskih utjecaja: vjetra, peludi, prašine, smoga, odbljesaka itd. S obzirom na to da je u današnje vrijeme ozonski omotač tanji i sunčeve zrake lakše prolaze do zemljine površine, sunčane naočale bi se trebale nositi tokom cijele godine, piše “Faktor”.

Ovalno lice

Ovalno lice smatra se savršenim oblikom za sve okvire zbog svoje proporcionalnosti. Ako imate ovalni oblik lica odgovaraju vam svi modeli naočala različitih oblika i stilova. Savjetujemo predimenzionirane okvire ili okvire koji su komplementarni obliku obrva tj. okvire koji su jednako široki ili malo širi od lica. Idealno će vam pristajati i blagočetvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima.

Okruglo lice

Osobe koje imaju okruglo lice, obično imaju istu širinu i dužinu lica te se smatraju “punijim” licima. S obzirom na to da široki obrazi dominiraju licem, takve osobe trebale bi se usmjeriti na naočale s ravnim linijama (četvrtastim ili pravougaonim), a izbjegavati okrugle okvire koji bi mogli još više zaokružiti izgled lica.

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice ima naglašenu vilicu, široko čelo i obraze. Naočale zaobljenih oblika smekšat će i ublažiti uglove lica, kao i okrugli, ovalni i mačkasti oblici jer zaobljuju lice.

Izduženo lice

Izduženo lice je usko, čelo i vilica su približno jednake širine, a jagodične kosti su naglašene. Da bi lice izgledalo kraće, ovom obliku lica odgovaraju naočale sa zanimljivim uzorkom u cilju da lice dobije na dubini. Možete odabrati i četvrtaste velike okvire da bi postigli savršenu proporcionalnost lica.

Srcoliko lice

Srcolikim oblikom lica dominiraju naglašene jagodice i špicasta brada. Nemojte se fokusirati na kontrastne naočale nego one koje se oblikom spajaju s vašim oblikom lica. Ljudi koji imaju srcoliko lice trebaju izbjegavati prevelike naočale koje prekrivaju veći dio lica, dok će im odlično pristajati mačkaste naočale ili “avijatorice” s okruglijim gornjim uglovima okvira.

Komentari

komentara