Moda

Vodič – Odabir najzdravije ljetne obuće

Napisao admin

Ljeti biramo otvoreno obuću jer se u njoj osjećamo najugodnije. No, ortopedi upozoravaju da su povrede stopala najčešće ljeti i to zbog lošeg odabira obuće. Iako je izbor ljetne obuće zaista raznovrstan, nerijetko se odlučimo za obuću koja nije previše praktična, niti udobna. Budući da se ljeti više krećemo, najbolja obuća je ona koja djeluje kao amortizer, te olakšava hodanje.


ljetna obuća (foto:cure.ba)

Tenisice – Tenisice biste ljeti trebali izbjegavati. Zbog vrućine, mikroklima tenisica jednostavno je katastrofalna. Stopalo se znoji, stavaraju se gljivice što je dovoljno da tenisice nosite samo za vrijeme sportskih aktivnosti.

Japanke – Japanke biste trebali nositi samo na plaži ili bazenu. Opasne su jer su veoma klizave, nisu stabline jer ne drže stopalo fiksirano i često ne “sarađuju” sa stopalom. Dugo hodanje u japankama naporno je za vaša stopala, pa je stoga preporučljivo da ih nosite rjeđe. Dugo nošenje japanki mijenja način na koji hodate, što će se negativno odraziti na vaše kukove.

Rimljanke – Rimljanke su mnogo pouzdanije i udobnije od japanki. Izbjegavajte one načinjene od plastike, te se odlučite za prirodne materijale. Osim toga, potražite model koji će fiksirati vaše stopalo, jer će vam na taj način hodanje biti ugodnije.

Baletanke – Potpuno ravne cipele nisu najbolji izbor za vaše stopalo. U ravnim cipelama naprežete Ahilovu tetivu zbog čega se javlja bol u stopalima. Umjesto baletanki najbolje je da odaberete cipele sa štiklom od 4cm, jer sasvim dovoljno podižu stopala od zemlje i hodanje čine ugodnijim.

Ortopedska peta (plutana) – Ljeti se mnogo krećemo, pa nam je stoga potrebna udobna obuća. Stoga su najpreporučljivije sandale sa ortopdeskim, odnosno plutanim džonom. Takva obuća je lagana i djeluje poput amortizera, pa će vam hodanje u noj zaista biti pravi užitak.

cure.ba

Komentari

komentara