Magazin Moda Video

Veliko interesovanje – Kako se osjećaju žene ispod burke? (VIDEO)

Napisao admin

Za sve one koji su htjeli isprobati osjećaj nošenja burke, umjetnica Marie Rim osmislila je koncept.U projektu 'Burka Fittings Across America' širom 50 američkih država, svi zainteresovani mogu na nekoliko sati odjenuti burku i učestvovati u performansu-izložbi i dokumentiranju svojih dojmova.


Žena s burkom (foto: telegraph)

U zadnjih nekoliko mjeseci, 34-godišnja umjetnica iz Philadelphije, inspirisala je 150 Amerikanaca da isprobaju nošenje burke, koja prekriva cijelo tijelo i ostavlja samo prorez za oči te da reflektuju svoje reakcije.

Annie, učiteljica u osnovnoj školi iz Denvera, zabilježila je svoje impresije na stranici Marie Rim.

‘Na emocionalnoj nivou, opresija me pogodila istog trenutka čim sam stavila burku na sebe. Biti bezoblična, potpuno prekrivena, bilo je čudno iskustvo. Predajem u školi gdje su svi uniformirani, ali ovo je bilo iznad tog   nivoa, kao osoba bila sam zaključana. Pitala sam se kako se u ovom bilo koja žena može osjećati sigurnom, čak i u ekstremno konzervativnim kulturama, kako neko može poistovjećivati taj osjećaj sa slobodom ili religijom? Iskusivši to na manje od minute, učinilo me znatiželjnijom za priče žena koje su odlučile nositi burke, za one koje su prisiljene na to, ili one koje su odrastale s tim kao društvenom normom’, napisala je.

Drugi saučesnik performansa opisao je da se osjećao ‘izuzetno zaštićeno i sigurno tokom nošenja’.

Sama umjetnica objasnila je da ju je za projekat podstaknulo gledanje filma ‘Circumstance’, iransko-američke rediteljke Maryam Keshavarz.

‘Nakon gledanja, htjela sam se poistovjetiti sa ženskim likovima. Željela sam ispitati može li ovaj umjetnički projekat inspirisati empatiju i prevladavanje kulturoloških razlika’, objasnila je.

tportal

Komentari

komentara