Moda

SVJETSKI HIT – Zapadne žene "poludjele" za kupaćim kostimima napravljenim za muslimanke

Napisao admin

Kad je Nigella Lawson prije dvije godine izašla iz mora na sidnejskoj plaži Bondi, dočekali su je začuđeni pogledi. Ali sada, burkinis-kupaći kostimi izvorno dizajnirani za muslimanke, stekli su ogromnu popularnost i među Britankama nemuslimankama.


Burkinis-kupaći kostimi (Foto: doznajemo)

Za ovaj kupaći kostim najviše su zainteresirane žene koje žele prikriti svoje obline kao i one koje žele zaštititi kožu od sunca.

Burkinis je lagana odjeća napravljena od likre i najlona, a pokriva sve osim lica, stopala i šaka. Na početku su uvezene iz Turske i Maroka, ali sada se i londonska kompanija Modesty Active and Modestkini bavi izradom ovih kostima.

Ismaili Sacranie, direktor prodaje i marketinga ove firme kaže: Prvih nekoliko godina smo se jako borili, a u zadnje dvije godine prodaja je povećana za 300-400 posto.

Prije nego je ovaj kostim postao dostupan u prodaji, žene su morale drugi način da se pokriju. Izvršna direktorica Modestly Activea, koja je dizajnirala Nigellin burkini, kaže da su žene godinama odmore provodili noseći helanke i majice u vodi, pa su potražili drugo rješenje.

– Htjela sam nositi nešto na plaži u čemu neću izgledati kao Teletabis. Željela sam nešto udobno i u čemu ću lijepo izgledati. Kasnije sam otišla na odmor u Dubai i bila sam zatrpana pitanjima odakle mi burkini.

Nigellino nošenje burkinija u Sidneyu je bila velika prekretnica za ovaj proizvod.

– Nakon što je Nigella nosila burkini, ljudima se svidjela ideja. I puno ljudi koji nisu muslimani su htjeli ovaj kostim. Neke žene su alergični na sunce, druge su dobile puno kilograma ili su smršale pa  žele prikriti kožu koja nije zategnuta

doznajemo

Komentari

komentara