Ljubav i veze

Osećaj ljubavne praznine – Usamljenost u vezi

Napisao admin

Zbog prevelike razdvojenosti od voljene osobe, moguće je da vam se javi ogroman osjećaj usamljenosti koji dovodi i do depresije. U ovakvom problemu, potrebno je da skupite snagu, razgovarate sa partnerom, saznate istinu i odlučite šta dalje. Uvijek je bolje da ste sami nego usamljeni u dvoje.


Muškarac i žena (Foto: cure.ba)

Ljubavna preispitivanja, samoostvarenje, strah od gubitka, mišljenje da smo mnogo bolji bez partnera (jer nam ništa ne oduzima energiju u građenju karijere ), u vezi dovode do osjećaja usamljenosti.  Različite potrebe i slike o budućnosti, mogu da budu, i često jesu razlog za raskid. Konstantne razlike u mišljenjima, akcije koje ne podrazumevaju par, mogu da dovedu do gubitka povjerenja, poljuljanog samopouzdanja, manjka samopoštovanja i pojavu osjećaja da sve što radimo i nema neku veliku vrijednost. Mislimo da partneru više nismo ni dovoljni, ni dobri. Upravo zato je bolje biti sam nego u lošem odnosu. Ako partnera vidimo i kao nekog ko je odraz nas samih, onda njegovo loše raspoloženje, zatim nemogućnost da jedno drugo pratimo u životnim koracima, direktno utiču na našu psihu i sposobnost da realizujemo svoj život onako kako smo zamislili.

Svjesno držanje distance od partnera je jedna od čestih pojava. Nekim ljudima ljubav ne spada u životne prioritete. Sebe vide u poslu i ostvarenju materijalne dobiti, u putovanjima i ličnim zadovoljstvima. Sami sebi su dovoljni, pa na ljubavnu vezu gledaju kao na nešto što je povremeno i ne nužno. Zato, ako se i odluče za jednu osobu, često održavaju distancu. U ovakvim odnosima ima ljubavi, ali toliko da se ne primeti suviše, da ne pomjera ničije navike, svakodnevnicu i životne planove. Ovi ljudi jednostavno ne planiraju život u dvoje. Prepoznaćete ih po tome što vas ne pitaju mnogo o vašim planovima, o vašem životu, niti se interesuju za vaš dan. Komunikacija i viđanja su rijetki. Ovakvo ponašanje ne znači da pored vas imaju nekog, već da im je ovakav odnos maksimum koji mogu da ostvare u emotivnom životu.

Ako ste neko kome je ljubav na listi prioriteta, svakako da ćete se u ovakvom odnosu osjetiti veoma usamljeno. Zato kad je već distanca prisutna, imate dovoljno vremena da pronađete ono što vam odgovara.

Kada prekinete vezu u kojoj ste usamljeni, osjetićete olakšanje, veliku snagu i potrebu da vam se dese ljepše i bolje stvari,  bolji i kvalitetniji odnosi. Biće i teških momenata u kojima ćete pomisliti da je bolje biti u lošoj vezi nego potpuno sam, ali sva sreća se nalazi u sadašnjosti. Prestanite da živite u prošlosti! Imajte na umu, da ste zavšili sa nečim što nije valjalo.

Često u vezi dolazi do neslaganja i usamljenosti zbog profesije. Tako osoba koja je potpuno u materijalnom svijetu i ona koja npr. radi u umetnosti, mogu da dođu u sukob, ali i ne moraju. Sve zavisi od toga koliko su radili na sebi i sposobnosti da uživaju i prihvate različitost, pa i da je zavole. Ukoliko u ovakvom odnosu progovaraju ego i sujeta, strahovi, frustracije, male su šanse da veza opstane. 

Da ne bismo došli do nepodnošljivog osjećaja usamljenosti, potrebno je da dobro upoznamo sebe i svoje potrebe, a onda po tome i da pronalazimo partnera. Upoznavanje i komunikacija, vrijeme u dvoje, ključ su uspješne veze ili raskida na vrijeme, prije učinjene velike emotivne štete. Samo tako pronalazimo ono što nam godi, odnosno ljubav koju razumijemo i koja nas usrećuje. 

Zaboravite usamljenost i budite u vezi zajedno!

cure.ba

Komentari

komentara