Ljubav i veze

Nije baš tako – 5 najčešćih stereotipa o ženama

Napisao admin

Uprkos snažnoj promociji ženskih prava kojima svjedočimo danas, i dalje postoji određen nivo stereotipa koji se tiču nježnijeg pola. Bilo da su u formi humora, rasprava ili utemeljenih uvjerenja, postoji nekoliko iritantnih i neosnovanih stereotipa o ženama za koje se vjeruje da su istina.


Žena vozač (Foto: Cure.ba)

Žene su loši vozači

Ovo je stereotip koji je jednoglasno prihvaćen od strane ljudi širom svijeta! Ne zna se sa pouzdanošću odakle je ovo poteklo, ali šale o tome da su žene loši vozači su prilično česte. Većina muškaraca vjeruje da žene ne znaju da voze ili su iznimno loše u tome. Možda poznajete zilion muškaraca koji su katastrofalni vozači, ali njih se niko ne sjeća niti ih pominje. Što se tiče žena, bez obzira na to koliko one bile odlični vozači, jedna mala greška i niko je neće zaboraviti!

Žene su brbljivice

Ko kaže? Pa stvarno! Da, žene vole da pričaju, ali to vole i muškarci! Kako neko može generalizovati i tvrditi da se titula “brbljanja” odnosi samo na nježniji pol? Ovaj stereotip je u potpunosti neosnovan i nelogičan. Ili je on samo sredstvo da se zadovolji ortodoksno vjerovanje da ženama ne treba biti dozvoljeno da govore u javnosti.

Žene su slabići

Veoma često, u filmovima, žene se prikazuju kao osobe koje se boje svega i svačega. Kada se dešava nešto strašno, one trče muškarcima koji će im pomoći. Ovi filmovi samo prikazuju još jedan stereotip, a to je da su žene slabići i plačljivice, iako je to daleko od istine. Ako žena može proći kroz menstrualni ciklus u veoma ranoj mladosti i roditi dijete kroz veoma bolan proces, ona definitivno nije slabić. Da nije žena i ovih procesa ne bi bilo ni ljudske vrste. Čuj, slabić! Uf, baš!

Žene ne vole da igraju video igrice

Umjesto toga, vjeruje se da žene vole da šiju, peglaju, kuhaju, čiste, rade u vrtu i obavljaju sve druge “lagane” stvari. Takođe, vjeruje se da je praktikovanje zabavnih stvari, kao što su video igrice, gledanje sporta i slično, nešto što samo muškarci vole. Ovo je još jedan primjer neosnovamog stereotipa. Postoji veliki broj žena koje vole da igraju video igrice. Možda to i nisu neke “razbijačke” igrice, ali žene ih igraju i zabavljaju se dok to rade.

Žene su odgovorne za podizanje djece

A šta je sa muškarcima? Zar oni nisu podjednako odgovorni? U prošlosti je odgovornost muškarca bila da ide na posao i zarađuje novac, dok su žene “sjedile” kod kuće i brinule se o djeci. Današnje vrijeme je drugačije te i muškarci i žene rade. U takvoj situaciji, neophodno je da dijele jednaku odgovornost. Ipak, i dalje se vjeruje da je samo žena odgovorna i da samo ona mora brinuti oko djece.

cure.ba

Komentari

komentara