Ljubav i veze

Geni – Ko je kriv za mušku neplodnost

Napisao admin

Novo istraživanje pokazalo je da bi greška u genetskom zapisu mogla biti jedan od uzročnika muške neplodnosti


muška neplodnost (foto:cure.ba)

Bez obzira na činjenicu da je muškarac u 40 do 50 odsto slučajeva odgovoran za neplodnost, ljekari često ne mogu da otkriju uzrok tog problema. Ali, s obzirom na to da je muška neplodnost češća u nekim porodicama, stručnjaci za fertilitet vjeruju da u podlozi problema stoje geni.

Zbog toga su britanski i francuski naučnici proučili NR5A1 gen, za koji se zna da je uključen u polni razvoj muškarca i žene. Od 315 zdravih muškarca, koji zbog neobjašnjenog uzroka nisu mogli da proizvode spermu, četiri odsto je imalo mutaciju u NR5A1 genu. Iako je to mali postotak, naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje poslužiti kao temelj budućim sličnim istraživanjima.

Rezultati istraživanja, objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Human Genetics, a potpisao ih je dr Anu Bašambu, pokazuju da neki oblici muške neplodnosti mogu biti indikator abnormalnosti u razvoju testisa, zbog čega je veoma važno dobro pregledati muškarca koji se javlja ljekaru zbog neplodnosti i abnormalnog nivoa polnih hormona.

Stručnjaci navode da oko 15 odsto parova ima problema prilikom začeća prvog dijeteta, a  u 25 odsto slučajeva kriva su oba partnera.

cure.ba

Komentari

komentara