Ljubav i veze

Fiziološki i psihološki faktori – Šta nam ubija libido?

Napisao admin

Vi i vaš partner gubite interes za seks? Niz fizioloških i psiholoških faktora može da utiče na vaš libido. Donosimo vam najčešće ubice libida.


Problemi u seksu (Foto: Cure.ba)

Stres

Stres zbog posla, novca, porodice ili prijatelja znatno može smanjiti libido. Kako biste postavili nivo stresa držali pod kontrolom, probajte da naučite tehnike upravljanja stresom, koje su se pokazale izrazito korisnim ili potražite savjet ljekara.

Neriješene nesuglasice

Loša komunikacija, manjak povjerenja i razne prepirke mogu se negativno odraziti na libido. Najbolje bi bilo uvijek njegovati odnos kako bi on bio oaza mira, a ne bujica koja ubija seksualnu želju.

Premalo sna

Kada se probudite prerano ili prekasno pođete spavati, a niste se naspavali koliko je potrebno da bi organizam normalno funkcionisao, sigurno ćete primijetiti da ste manje zainteresovani za seks.

Roditeljstvo

Roditeljstvo nije to što ubija seksualni nagon, ali ubija ga premalo vremena za intimnost. Kako biste riješili taj problem, povremeno unajmite nekoga za čuvanje djece, jer ćete na taj način moći da njeguje svoj odnos s partnerom.

Lijekovi

Lijekovi se poprilično često povezuju s gubitkom libida, a najčešći su: antidepresivi, lijekovi za pritisak, antihistaminici, oralna kontracepcija, hemoterapija

Nisko samopouzdanje

Teško je osećati se seksi ako je vaše samopoštovanje i samopouzdanje jako nisko jer tada ne cijenite sebe, ali ni svoj izgled. Ako vi ili partner imate niskosamopoštovanje i samopouzdanje, porazgovarajte jer je takve probleme najbolje riješiti uz pomoć partnera.

Gojaznost

Gojaznost je povezana s nedostatkom seksualnog užitka, seksualne želje, ali i poteškoćom kod seksualne izvedbe.

Problemi sa erekcijom

Erektilna disfunkcija je drugačija vrsta seksualnog poremećaja, za razliku od gubitka libida. No, muškarci se onda poprilično brinu oko svoje izvedbe, a ta briga je ono što smanjuje njihov libido, a samim time i libido partnerke.

Depresija

Mnogi antidepresivi snižavaju libido, ali i sama depresija. Ako je vaš seksualni nagon na nezavidnoj nivou, to može biti znak depresije. Klinička depresija je ozbiljno, ali izlječivo stanje.

Klimaks

Oko polovine žena tvrdi da je osjetilo manjak seksualnog nagona za vrijeme menopauze, iako stručnjaci vjeruju da je važno održavati aktivan seksualni život. Simptomi menopauze, kao što su suhoća vagine i bol tokom spolnog odnosa, uistinu sam seksualni čin čine manje prijatnim.

Premalo intimnosti

Seks bez intimnosti je definitivno ubica libida. Intimnost nije samo ključna riječ za seks. Ako je vaš seksualni život loš, pokušajte da više vremena uložiti u neseksualne trenutke s partnerom. Razgovori i razmjenjivanje nježnosti igraju važnu ulogu u takvim situacijama.

cure.ba

Komentari

komentara