Ljubav i veze

John Gottman – Glavni razlog raskidanja veza

Napisao admin

Psiholog i profesor John Gottman je napokon uspio da otkrije šta je to što izaziva mnogobrojne raskide, a to je vjerovali ili ne – prezir. On se pojavljuje kod jedne ili obe osobe i njegovo postojanje direktno dovodi do raskida.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Ova negativna emocija se može definisati kao osjećaj neodobravanja koji prate odbacivanje i gađenje.

Neslaganje je normalna pojava kod parova, ali kada ono preraste u prezir, to nikako ne valja za vezu ili brak. Nismo svi isti i ne možemo svi imati isto razmišljanje, a problema uvijek ima – jer ih mi često sami pravimo.

Najgori su oni problemi koji se vremenom nakupljaju, a ne rješavaju se, dok su u manjini oni koji se odmah na licu mjesta rješavaju. Takođe veliku ulogu u tome, da li će vaša veza ići ka nečemu pozitivnom ili negativnom, ima i reakcija parova na problem.

Oni parovi koji ne znaju lijepo da komuniciraju i da rješavaju međusobne probleme u svojim razgovorima najčešće koriste četiri negativna “šablona” komunikacije: kritikovanje, odbrambeni stav, prezir i nedozvoljavanje sagovorniku da priča/upadanje u riječ.

Koristeći se ovim “šablonima” nastaju velike svađe, tokom koje nastaje vika, lupanje srca i prekomjerno znojenje. U takvim situacijama je teško saslušati jedno drugog, pa se često završavaju odlaskom jednog partnera.

Ono što je bitno za svaki par je da treba obuzdati prezir i naučiti kako da se nose sa problemima, da ih rješavaju i da saslušaju jedno drugog bez obzira na lično mišljenje.

1. Imajte realna očekivanja

Svi želimo da imamo savršenu osobu pored sebe, ali je to jednostavno nemoguće. Svako ima svoje mišljenje i svoj način rješavanja nekih problema. Morate sebi reći da se nikada nećete slagati sa svojim partnerom u svemu.

2. Ne namećite krivicu partneru

Kada želite da iskažete svoja osjećanja, pokušajte da se fokusirate samo na sebe, bez uplitanja druge osobe. Nikako nemojte kritikovati i svaljivati krivicu na partnera, pogotovo ako nema razloga za to.

3. Govor tijela

Pokušajte da ne prevrćete očima, podrugljivo se smijete i odmahujete rukom dok vam partner priča svoju verziju problema i rješavanje istog, kao i kada priča o svojim osjećanjima.

4. Kontrolišite bijes

Pažljivije slušajte partnera i saslušajte ga do kraja, čak iako se ne slažete sa njim. Obuzdajte ljutnju i vidjećete da ćete mnogo bolje komunicirati i razumjeti jedno drugo.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara