Ljubav i veze

Odgovor naučnika – Zbog čega muškarce privlače žene s oblinama?

Napisao admin

Vjerovatno ste primijetile da se velikom broju muškaraca dopadaju žene s oblinama. Naučnici sada imaju odgovor zbog čega se to dešava.


Žena (Foto: arhiva)

Nedavno urađeno istraživanje je pokazalo da su muškarci evoluirali tako da biraju žene sa uskim strukom i širim kukovima, jer to simboliše plodnost i mladost.

Međutim, nova studija dodaje još jedan mogući razlog za takvo interesovanje muškaraca za ženske obline, tačnije, zadnjicu. Naučnici kažu da je ono što ih privlači u tom slučaju zapravo zakrivljena kičma.

“Tokom ljudske istorije, žene su se suočavale sa problemima prilagođavanja na promjenu centra mase tokom trudnoće”, kaže jedan od autora studije Erik Ras sa Univerziteta u Teksasu.

“Žene sa većim stepenom zakrivljenosti kičme u lumbalnom djelu lakše podnose trudnoću zbog bolje raspoređene mase. Zato smo pretpostavili da muškarce privlače takve fizičke karakteristike, jer su se i sami psihološki adaptirali na njih”, navodi Erik Ras.

Ukratko, muškarci su “naučili” prednosti takve građe, jer žene sa blago zakrivljenom kičmom mogu da izdrže više trudnoća bez povreda.

Za potrebe studije, više od 300 muškaraca ocjenjivalo je privlačnost ženskih silueta sa lumbalnom zakrivljenošću od 26 do 61 stepena. Muškarcima se najviše dopadao stepen od 45,5 stepeni, a naučnici su kasnije izračunali da takva građa ženama olakšava trudnoću i smanjuje šansu za povrede, bolove u leđima i diskus herniju.

“Muškarci možda obraćaju pažnju na zadnjicu, ali nesvjesno prikupljaju informacije o kičmi žene”, kaže dr Dejvid Luis, psiholog Bilkent univerziteta u Turskoj i vođa studije.

“Jedna od mogućnosti je da muškarci posmatraju i lumbalnu zakrivljenost kičme i veličinu zadnjice, ali je potrebno još istraživanja kako bi se to utvrdilo”, dodaje on.

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Evolution and Human Behavior”

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara