Ljubav i veze

Budite oprezni – Šta ni u ludilu ne smijete da kažete njegovoj mami

Napisao admin

Nije tajna da je odnos snahe i svekrve jedan od komplikovanijih odnosa, i zbog toga u komunikaciji treba biti izuzetno oprezan.


Upoznavanje roditelja (foto: cure.ba)

Naime, obje žene mogu da se zbog brojnih razloga osjećaju ugroženo, kaže psihoterapeutkinja Dina Bran, autorka knjige “Tajne dobrog odnosa sa svekrvom ili snahom”. Kako biste imali što uspješniji odnos, otkrivamo vam šta nikada ne smijete reći svekrvi.

Možete doći u bilo koje vrijeme, uvijek smo tu za vas

Politika otvorenih vrata poziva na uzbunu. Naime, mnogo je bolje da odredite vrijeme posjeta. Kada vam je zgodno da vam svekrva dolazi u posjetu, a kada imate druge planove.

Nisam vas pitala za mišljenje

Kada svekrva pokušava da vam da savjet kako balansirati posao i porodicu saslušajte je i nastojte da joj ne odgovorite, a pogotovo izbjegavajte zajedljive komentare poput onog da niste tražili njeno mišljenje. Ako vas savjetuje za recimo bolesno dijete, ljubazno joj odgovorite da ste odlučili da poslušate savjet vašeg pedijatra.

Nećete valjda za njega da glasate

Politička i vjerska uvjerenja ostavite po strani. Prihvatite je takvu kakva jeste i budite umjereni u svojim izjavama. Poštujte tuđe mišljenje i imajte na umu da je između vas ipak generacijski jaz.

Trebalo je to da naučite sina

Nikada nemojte da prigovarate zbog njenog vaspitavanja i kriviti je zašto vaš suprug neke stvari ne zna da uradi sam. Sigurno je radila najbolje što je znala. Uostalom ko kaže da ćete vi baš sve ispravno uraditi u vaspitanju svoje djece. Ako je na taj način napadnete, imaće potrebu da se brani i ne gine vam svađa.

Osjećam se mnogo bolje sa svojom porodicom

Uobičajeni prigovor svekrva jeste taj da njihove snahe favorizuju svoje roditelje. Još ako forsirate da sve praznike provodite sa svojom “starom” porodicom i nemate izrađene i fotografije suprugovih roditelja, vatra je na pomolu. Razgovarajte sa suprugom i podijelite praznike između obje porodice.

Nadam se da ću naslijediti vašu ogrlicu

Izjave ovakvog tipa poručuju da jedva čekate kad ćete je otpratiti zauvijek i kao da ne možete dočekati da svekrva ode… Nemate pravo na svekrvinu imovinu, a o mogućem nasljedstvu možete razgovarati jedino sa suprugom.

Bili smo prezauzeti

Svekrve obično više žele da vide sina i snahu nego obrnuto. Kako biste postavili jasna očekivanja, recite joj koliko često je možete posjećivati, kako ne bi bilo iznenađenja. Izbjegavajte konstatacije, poput one da ste prezauzeti. Radije recite da ćete je vrlo rado posjetiti čim uzmete slobodan dan.

Molim vas razgovarajte sa svojom ćerkom umjesto mene

Ako svekrvu stavljate da bira strane, a pogotovo da se zauzme za vas kod svoje ćerke ili sina, u startu ste izgubili. Sami rješavajte svoje probleme kako znate i umijete, a nju držite podalje od svojih nesuglasica.

Ne morate baš toliko često da viđate djecu

Da se neke žene pitaju, najradije bi svekrve maknule što dalje od djece. Same znaju razloge. Ali morate imati na umu da dijete dok odrasta mora da vidi različitosti i nauči da se ponaša u različitim situacijama. Ako vam smeta neka njena navika, radije joj recite da to prestane da radi pred djetetom. Kao, recimo, duvanski dim. Vjerujemo da će vaš savjet uvažiti.

24sata.rs

Komentari

komentara