Ljubav i veze

Sa njima varaju supruge – Kakve žene traže muškarci kad žele aferu?

Napisao admin

Muškarci koji za sebe misle da su privlačni češće biraju žene ženstvenih crta lica.


Afera (foto: cure.ba)

Muškarci će svoje partnerke prevariti sa ženama koje imaju ženstvene crte lica, otkriva najnovije istraživanje. A ženstvene crte lica podrazumijevaju punije obraze i manju čeljust koje muškarci podsvjesno povezuju sa zdravljem, mladošću i vjernošću, ističu naučnici sa univerziteta Stirling.

Takav nježniji izgled lica povezuje se i s većom nivoom ženskog hormona estrogena koji muškarcima podsvjesno nagoviješta i reproduktivni uspjeh žene. Istraživanjem je otkriveno da su takve crte lica najprivlačnije muškarcima koji žele aferu.

‘Zanimljivo je da su slična otkrića zabilježena i u nekim prijašnjim istraživanjima kada se nastojalo otkriti kakvi muškarci privlače žene kada je riječ o aferama. Pokazalo se da i žene za takve aktivnosti žele muškarce s muževnijim crtama lica baš kao i što muškarci žele žene sa ženstvenim crtama lica’, objasnio je psiholog dr. Anthony Little.

A zašto je to tako? ‘Možda zato što muškarci biraju dugoročne partnerke po nekim drukčijim kriterijima, a za aferu žele žene ženstvenih crta lica’, dodao je dr. Little. Istraživanje je pokazalo i da ženstvene žene češće biraju muškarci koji za sebe misle da su atraktivni i muževni.

tportal

Komentari

komentara