Ljubav i veze

Ako želite zadržati sreću u braku – Tajna sretnog braka? Muškarac koji se ne boji kućanskih poslova

Napisao admin

Nova studija pokazala je kako muškarci, uz igru s djecom, trebaju pomagati i u kućanskim poslovima – kako bi njihove supruge bile sretne!


Muškarac (foto: cure.ba)

Ako želite zadržati sreću u braku, obratite pozornost na raspodjelu kućanskih poslova! Nova američka studija potvrdila je kako su za uspjeh braka važna dva faktora –  igra i briga oko djece te odrađivanje dijela kućanskih poslova.

“Rezultati studije pokazali su kako žene smatraju partnerov angažman oko djece, ali i kućanskih poslova jednako važnima za kvalitetu braka”, rekao je Adam Galovan, autor studije i stručnjak sa sveučilišta Missouri. “Za žene fraza “dobar otac” podrazumijeva više od samo brige za dijete”, dodaje.

One osjećaju da im se posvećuje više pažnje kada se njihov suprug bavi djecom, ali i pomaže u svakodnevnim kućanskim poslovima.

Za potrebe istraživanja, intervjuirano je 160 parova starih između 21 i 55 godina koji su bili u prvom braku. Većina ispitanika – 73 posto – bila je stara između 25 i 30 godina. Oko 98 posto muškaraca i 16 posto žena bili su zaposleni na puno radno vrijeme, a 24 posto ih je radio pola radnog vremena. Prosječan par bio je u braku oko pet godina.

Parovi su ocjenjivali koji je partner bio odgovoran za 20 čestih kućanskih poslova. Očevi su ocjenjivali svoju uključenost u živote djeteta, a majke koliko su bile svjesne partnerovog sudjelovanja u životu djeteta. Ova su partnera procjenjivala koliko su zadovoljni podjelom kućanskih poslova i brakom. 

Postojala je razlika kako su muškarci i žene ocijenili kvalitetu braka. Za žene je bio najvažniji odnos oca i djeteta i uključenost oca u život djeteta, a slijedili su zadovoljstvo obavljanjem kućanskih poslova.

Muškarci su najvažnijim ocijenili podjelu posla unutar obitelji, zatim zadovoljstvo supruge odnosom otac – dijete te na kraju stupanj uključenosti oca u život djeteta. 

Ipak, i muškarci i žene su sretniji kada dijele roditeljske i kućanske obveze, no poslovi ne moraju biti podijeljeni jednako. Ono što je doista važno je da oba partnera sudjeluju aktivno u obje sfere zajedničkog života.

Kroz kućanske poslove i igru s djecom muškarci se povezuju sa suprugama, a ta je veza važna za bolji bračni odnos, objašnjava Galovan.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Family Issues.

ordinacija.hr

Komentari

komentara