Ljubav i veze

“Žena mi je važnija od moje osmoro djece i tako će uvijek biti”: Muškarac savjetuje da svaka porodica usvoji njegov model, evo zašto!

Napisao H. H.

Naveo je četiri razloga o kojima zaista treba dobro razmisliti.

Majk Beri, suprug i muškarac koji odgaja osmoro djece, na svom blogu je objasnio zašto mu njegova žena znači više nego djeca i zbog čega misli da bi svaka porodica trebalo da usvoji ovaj model!

Neki su mu zbog članka uputili oštre kritike, drugima je poslužio kao velika i moćna inspiracija, a vi pročitajte i donesite svoj sud!

Prije svega, nekoliko informacija o Majku i njegovoj ženi Kristin – u braku su 17 godina, tokom kojeg su usvojili osmoro djece. Oboje su socijalni radnici čiji je posao da pomažu drugim porodicama da riješe probleme i izgrade harmonične odnose u svojoj zajednici.

“Kad uveče sat otkuca 20:30, obično prvi put kažem dvjema kćerkama tinejdžerkama da je vrijeme. U 21 h ih zamolim da idu u svoju sobu. I to se ponavlja svake večeri, a one svake večeri žele da se raspravljaju i pitaju zašto moraju u krevet u 9 kad više nisu djeca.

Ne morate da idete u krevet, samo vas molim da izađete iz dnevne sobe. Mama i ja nismo vidjeli cijeli dan, potrebno nam je vrijeme nasamo, kažem im ja.

Ovo pravilo pratimo već 15 godina, od kad smo postali roditelji, i djeca nikad nisu uzimali sve naše vrijeme. Da se razumijemo, moja žena i ja provodimo dosta vreme na s djecom, ali ne 24/7. Volimo ih i naravno da u našim životima igraju veliku ulogu, uvijek mogu da se oslone na nas, našu pomoć i podršku.

Ali, pored njih, postojimo i mi. Naša veza. Kristin i ja smo oduvijek željeli da budemo sigurni da je naš brak jak i zdrav. Postoji nekoliko razloga zašto je to važno, a sada ću vam navesti četiri:

1. Zdrav brak je osnova svakog doma

Djeca nisu osnova vaše porodice. Oni su njegov ogroman dio, ali nisu djeca ta koja mogu da sačuvaju tu haotičnu strukturu koju nazivamo porodicom. Najvažniji dio vaše porodice ste vi i vaša supruga, ili suprug, ili partner. Sva odgovornost je vaša. A djeca biraju svoje puteve polazeći od vašeg primjera.

2. Prije njih, bili smo MI

Prije nego što su djeca ušla u naš život, tu smo bili samo nas dvoje. Zaljubili smo se, zajedno bježali sa časova, pričali telefonom cijele noći, a onda smo odlučili da ćemo zauvijek biti zajedno. Bili smo na početku puta. Mi smo zasnovali ovu porodicu. Onda smo dobili našu divnu djecu. Presretni smo što ih imamo, ali na naš brak gledamo kao na svetinju. Zato radimo sve da bismo ga zaštitili.

3. Poslije njih, bićemo MI

Ništa ne traje zauvijek. Doći će momenat kada će djeca odrasti i otići iz gnjezda. Ne znam za vas, ali u mojoj kući nema mjesta za 30-godišnje dijete. Kada napuste našu kuću, zasnuju svoje porodice i počnu da podižu svoju djecu, volio bih da moj odnos sa mojoj suprugom ostane jak i intiman kao što je bio na početku. A da bi naša veza tada bila takva, moramo na njoj da radimo sada. Naša veza treba da nam bude prioritet. Naravno, to nije lako kao što vam možda zvuči.

4. Postavljanje primjera dječje budućnosti

Kao što sam pomenuo, djeca nas gledaju i uče od nas. Oni gledaju šta mi radimo i prate svaki naš korak. Često kažem: Mi odgajamo odrasle osobe, ne djecu. Opet, ne znam za vas, ali ja želim da moja djeca odrastu sa normalnim pogledom na zabavljanje, ljubav i porodicu. I želim da naš brak njima bude primjer. Zato – moju ženu stavljam ispred moje djece. Veoma su blizu, ali su i dalje iza nje.

Na kraju dana, svi smo uglavnom umorni i napeti. I naravno, djeci smo potrebni. Oni nisu naš hobi, ni prijatelji, ni naš posao. Treba da brinemo o njima, ali brinemo prvo o našoj vezi. Kada djeca vide da im se roditelji vole, znaju i da roditelji vole njih. A što je najvažnije, imaće vjeru u sebe i u svijet oko njih.

Mi imamo lude kalendare. Uvijek nam nedostaje slobodnog vremena. Cijeli dan provodimo sa djecom i to je razlog zašto ih u 9 šaljemo u sobe. To je razlog zašto supruga i ja izlazimo dva puta mjesečno. Zato što je važno!

Zbog svega toga, moja žena je ispred moje djece”, napisao je Majk, prenosi “Stil“.

Komentari

komentara