Ljubav i veze

Psiholozi upozoravaju: Ovakva ljubavna veza ugrožava zdravlje

Napisao H. H.

Ovakav ljubavni odnos loše utiče na vaše zdravlje – evo kada je vrijeme da zauvijek okrenete drugi list!

Pomirenje sa partnerom nakon raskida uobičajena je pojava, pogotovo u modernom svetu. Ali, ako stalno raskidamo i mirimo se sa partnerom, ugrožavamo zdravlje, upozoravaju psiholozi ističući da manjak stabilnosti u vezi može da izazove stres, depresiju i anksioznost.

Studija Univerziteta Misuri, u kojoj je učestvovalo 500 ljudi koji su trenutno u vezi, pokazala je da je čak 60 posto ispitanika iskusilo ovakve odnose. Naučnici ističu da se ove veze obično događaju kad je jedna strana manje posvećena i zainteresovana nego druga.

Ova druga pak plaši se da ne izgubi voljenog pa toleriše razne stvari. Takođe, često se dešavaju kad par ne veže ništa osim snažne se*sualne privlačnosti. Inicijalna kapisla za raskid mogu biti konstantne svađe, pa i prevara, ali se partneri poslije nekog vremena opet pomire shvativši “da ne mogu bez onog drugog”.

Ovakve veze su povezane sa lošijom komunikacijom, manjim nivoom posvećenosti, pa čak i zlostavljanjem, upozoravaju naučnici. Utiču na razvoj nesigurnosti, pa se ona strana koja je na ledu stalno preispituje zašto nije dovoljno dobra i šta treba da uradi da bi zauvijek zadržala voljenu osobu. I zato, ako se ovako osjećate u vezi, stručnjaci savjetuju da je bolje da jednom zasvagda okončate i okrenete drugi list, prenose “Novosti“.

Komentari

komentara