Ljubav i veze

Nauka – Muškarci zaista ne razumiju žene

Napisao admin

Vrlo često možemo da čujemo da se muškarci poprilično muče kako bi razumjeli žene. I to je potpuno tačno, tvrde naučnici koji su uspjeli da dokažu zašto muškarci bolje razumiju druge muškarce nego žene.


par (foto:cure.ba)

Istraživači iz LWL univerzitetske bolnice u Bohumu otkrili su da muški volonteri znatno bolje pogađaju raspoloženje osobe na osnovu očiju kada su u pitanju fotografije muškaraca. 

Studija objavljena u žurnalu PLOS ONE, obuhvatila je 22 muška volontera – svi su bili samci i između 21 i 52 godine starosti. 

Svako od njih gledao je fotografije očiju osoba dok su naučnici skenirali njihov mozak. 

Pol osoba na fotografijama bio je ravnopravno podijeljen i njihove oči prikazivale su jednu od tri emocije – pozitivnu, neutralnu i negativnu. 

Dok su volonteri gledali fotografije od njih je traženo da odaberu jednu od dvije riječi koje su im ponuđene kako bi najbolje opisali raspoloženje osobe u čije oči su gledali. 

Istraživači su otkrili da su dobrovoljci znatno bolje osjećali raspoloženje osoba ukoliko je ona bila muškog pola. 

Istraživači su takođe otkrili da kada su volonteri gledali u oči muškarca, amigdala – dio mozga koji je zadužen za emocije, bila je znatno aktivnija nego kada su gledali fotografije na kojima su bile žene. 

Ostali dijelovi mozga koji su povezani sa emocijama takođe su manje reagovali kada su u pitanju bile ženske oči. 

B92

Komentari

komentara