Ljubav i veze

Četiri stvari određuju – Provjerite da li će vaša veza preživjeti

Napisao admin

Terapeut Džon Gotman nakon samo pet minuta provedenih sa parom može s preciznošću od 91 posto da procijeni hoće li par ostati zajedno ili ne.


Ljubavni par (foto: cure.ba)

Džon Gotman proučava brakove više od 40 godina. Parovi koji učestvuju u njegovim radionicama imaju upola manju vjerovatnoću da će im se veza nakon nekog vremena pogoršati nego parovi koji pohađaju standardne terapije.

Kako vam neko može reći hoće li vaša veza uspjeti? Postoje brojni indikatori, ali u srži Gotmanovog istraživanja su četiri stvari koje govore da je propast vašeg odnosa na pomolu, piše Mondo.rs.

Kritičnost

Povremeno se žaliti na nešto je sasvim u redu, ali kritikovanje je nešto što trebate izbjegavati u širokom luku jer ono napada osobu, a ne njeno ponašanje.

Prezir

Vrijeđanje, kolutanje očima, ruganje i neprijateljski humor. U kojem god obliku, prezir – najgori od ‘četiri jahača’ – poguban je za vezu. Gotovo je nemoguće riješiti problem kada vaš partner prima signal i poruku da vam se gadi.

Spremnost na odbranu

Zapravo, to je način svaljivanja krivice na partnera. Vi na taj način kažete: “Problem nije u meni, nego u tebi”. Nerijetko eskalira sukobom.

Opstrukcija

Isključivanje. Ovo ne samo da uklanja osobu iz sukoba, nego je potpuno miče, pa i emotivno, iz cjelokupne veze.

cure.ba

Komentari

komentara