Ljubav i veze

Istraživanje – Kako i zašto ljudi postaju gay?

Napisao admin

Homoseksualnost se prenosi generacijama od majke na sina i od oca na kćerku, tvrdi nova studija.


Gay par (Foto: Cure.ba)

Sa evolutivnog stajališta homoseksualnost je karakteristika koja ne bi trebala razvijati i opstaje, ali je ona prisutna i kod muškaraca i žena dijelom svijeta. Prethodne studije pokazale su da homoseksualnost postoji unutar određenih porodica, što je navelo istraživače da pretpostave da je uzrok tome genetske prirode.

Međutim, do sada nije pronađen nijedan gen koji bi mogao biti uzročnik homoseksualnosti, piše Daily Mail.Studija objavljena u žurnalu “Quarterly Review of Biology” tvrdi da hemoseksualnost ima epigenetske vezu a ne genetsku.Epigenetika objašnjava kako se razvijanje gena regulira takozvanim epi-markerima koji posjeduju dodatan sloj informacija prikačenih genima i koje utječu na njihov daljnji razvoj.

Dok geni posjeduju upute epi-markeri određuju način na koji će one biti izvršene – kada, gdje i koliko će određeni gen biti dominantan tokom našeg razvoja.Ovi markeri se stvaraju iznova sa svakom novom generacijom, međutim, posljednja saznanja ukazuju na to da oni mogu biti prenijeti s generacije na generaciju i to može objasniti sličnost među rođacima.

William Rice, evolutivni biolog sa Sveučilišta Santa Barbara, tvrdi da epi-marker mogu odrediti razvoj homoseksualnosti djeteta heteroseksualnih roditelja.Različiti epi-markeri štite određene osobenosti spolova, utiču na genitalije, seksualni identitet, dok pojedini utiču na seksualno opredjeljenje.

Međutim, kako se oni kroz generacije prenose s oca na kćerku i sa majke na sina, oni mogu izazvati obrnuti efekt poput isfeminiziranosti sinova ili muževnosti kćerki.Studija rješava evolutivnu misteriju homoseksualizma tvrdnjom da ovi markeri koji se prenose s generacije na generaciju mogu izazvati homoseksualnost.

 

 

cure.ba

Komentari

komentara