Ljepota

NE ODUSTAJTE – Borba protiv bora nikad nije uzaludna!

Napisao admin

Ne možemo da spriječimo njihovo nastajanje, ali definitivno možemo da ih ublažimo. Možda nekima u borbi protiv bora ide u prilog genetika, nekima zdrav način života, a nekima upotreba prave kreme, ali na kraju bore ćemo svi dobiti. Naravno, jedan od načina borbe protiv bora je i estetska hirurgija, ali svi znamo da ona samo do određene mjere može da pomladi lice, a da ga ne izobliči.


lice (foto:cure.ba)

Možda će jednog dana biti dostupna neka čudotvorna operacija ili krema, ali do tada, svi protiv znakova starosti možemo da se borimo na isti način. Hoće li vam u tome pomoći vrući kakao, spavanje na leđima ili pak konzumacija litara i litara vode i detoksikacijskih čajeva, vrlo je relativna stvar. Neki će se zaklinjati u uspjeh, dok će drugi proklinjati neuspjeh.

Međutim, život je samo jedan, pa ponekad vrijedi pokušati s već poznatim trikovima.

NEMOJTE DA PRETJERUJETE S UMIVANjEM

Voda iz slavine uklanja prirodnu vlagu i masnoće s vaše kože, što može izazvati pretjerano isušivanje kože i pojavu bora. Ako prečesto perete svoje lice vodom, pa i drugim preparatima, uklanjate prirodu zaštitu kože protiv bora. Koristite što blaže preparate za čišćenje šminke i izbjegavajte bilo kakve vrste sapuna za lice, ako je ikako moguće. Za dodatno čišćenje pora koristite metodu parenja lica jednom nedjeljno.

NANOSITE VITAMIN C

Istraživanja su pokazala da vitamin C povećava proizvodnju kolagena, koji štiti kožu od UVA i UVB zračenja, što pak smanjuje mogućnost nastajanja bora, ali i drugih promjena na koži kao što su tamne mrlje, neravnomeran ten i pojava crvenila. Odaberite kremu s L-askorbinskom kiselinom (vitamin C), koja ima jako antioksidativno djelovanje, te oslobađa slobodne radikale iz kože.

VOĆNE (AHA) KISELINE

Prirodne voćne AHA kiseline uklanjaju mrtve ćelije kože, i čiste pore od nagomilane prljavštine i viška masnoća, te smanjuje veličinu pora, pa tako i izglađuju bore, posebno one oko očiju. Jača koncentracija AHA kiselina (od 8 posto na više) može da podstakne proizvodnju kolagena. Međutim, budite oprezni s AHA kiselinama kada je u pitanju izlaganje suncu, jer koža postaje osjetljivija na sunčeve zrake, pa se preporučuje svakodnevno nanošenje i kreme sa zaštitnim faktorom.

ZAMIJENITE KAFU S KAKAOM

Svi već znamo da kakao ima jaka antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kože od sunca, ali i pomoći u cirkulaciji krvi do ćelija kože, što je jedan od preduslova zdravlja i ljepote kože. Naravno, u tom pogledu treba piti kakao napravljen od pravog kakaa, a ne nekakvih preparata i prerađevina od kakaa. Dobra solucija je i tamna čokolada s najmanje 65 posto kakaa. SPAVAJTE NA LEĐIMA

Spavanje u određenoj poziciji može uzrokovati pojavu određenih površinskih bora na licu, koje s vremenom ne nestaju nakon što se probudite i ustanete. Spavanje na jednoj strani lica može izazvati bore na obrazima i bradi, dok spavanje s licem prema dole, može izazvati boranje na područja obrva. Kada su u pitanju bore, najbolje je spavanje na leđima.

NEMOJTE DA ŠKILjITE

Isti izraz lica koji osobe prave škiljenjem jer na primjer ne vide dobro ili pak često borave na suncu bez sunčanih naočara, može izazvati pojavu bora. Nosite naočare, ako je potrebno i sunčane i one s dioptrijom. Osim toga, osoba koja škilji ne izgleda lijepo, s borama ili bez, piše Žena.

cure.ba

Komentari

komentara