Ljepota

Čišćenje lica – Nova pravila kojih bi trebalo da se pridržavate!

Napisao admin

Čišćenje lica je temelj svake njege kože, a lijeganje u krevet sa šminkom moglo bi se uporediti s odlaskom na spavanje u cipelama.


Čišćenje lica (foto: Cure.ba)

Budući da često čujemo kontradiktorne savjete za čišćenje lica koji nas mogu zbuniti, donosimo nekoliko opštepoznatih mitova koji više ne važe:

Čistite lice dva puta dnevno

Još uvijek su stručnjaci podijeljenog mišljenja što se ove problematike tiče, ali su saglasni u jednom: pretjerano čišćenje uzrokuje iritacije i smanjuje vlažnost kože. Pravila su u stvari vrlo razumna: uvijek očistite lice poslije vježbanja, a ako imate pretjerano masnu kožu – čistite je ujutro i uvečer. Što se tiče suve i osjetljive kože, čišćenje bi se trebalo svesti na jednom dnevno, piše Index.hr.

Pore se mogu zatvoriti

Dermatolozi napominju da rituali poput masaže lica da bi se postigla cirkulacija ili umivanje hladnom vodom – ne mogu “zatvoriti” naše pore. U suštini, tretman lica vrućom ili hladnom vodom može samo pojačati crvenilo i osjetljivost kože. Najbolje bi bilo da čistite lice pod tušem zato što blaga para može omekšati nakupljena ulja u porama. Ako želite da stvarno potstaknete cirkulaciju, to nećete postići dobrom masažom već vježbanjem.

Kupite proizvod za svoj tip kože

Bez obzira na tip kože, najvažnije je da proizvod za čišćenje ne sadrži vještačke mirise koji mogu iritirati kožu. Naravno, djevojke sa suvom kožom preferiraće proizvode koji neće dodatno isušiti kožu, dok će one s masnijim tenom odabrati sapunaste pjene koje će postići efekt super čistog lica.

Koristite tonik

Pripazite na odabir jer tonici koji sadrže alkohol samo će narušiti vašu prirodnu ravnotežu vlage koju koža sadrži. Pronađite nježnije proizvode koji će umiriti kožu i balansirati njenu PH vrijednost. Ali moramo napomenuti da tonik nije potreban ukoliko nađete dobro sredstvo za čišćenje.

cure.ba

Komentari

komentara