Ljepota

Satiremo planetu – 40 godina uništavanja Amazonije u nekoliko minuta

Napisao admin

Satelitske slike Zemljine površine napravljene tokom prethodnih 40 godina, organizovane su, spojene i editovane u nevjerovatan video. Sada, po prvi put, možemo na jednostavan način da vidimo rezultat decenija ljudske aktivnosti i posljedice koje je to ostavilo na ekosistem


Amazon (foto:cure.ba)

Satelitski snimci prikupljani tokom prethodnih 40 godina i spojeni u jedan video otkrivaju kako smo uticali na promjene u Zemljinom pejzažu…

Kompanije “Landsat” i “Google Earth Engine” kreirale su nešto možda najpribližnije vremenskoj mašini. Satelitske slike Zemljine površine napravljene tokom prethodnih 40 godina, organizovane su, spojene i editovane u nevjerovatan video. Sada, po prvi put, možemo na jednostavan način da vidimo rezultat decenija ljudske aktivnosti i posljedice koje je to ostavilo na ekosistem.

U proteklih 40 godina, Landsatovi sateliti pravili su fotografije pejzaža koji se neprestano mijenja, pokrivajući istu oblast na svakih 16 dana. Program je započet 1972. godine kao zajednički poduhvatNASE i “US Geological Survey” sa ciljem prikupljanja informacija koje nam možda, posmatranjem samo sa Zemlje, promiču.

Sada je “Google’s Earth Engine” sastavio milijarde prikupljenih fotografija, a one će biti oslobođene autorskih prava. Cilj je da se naučnicima, vladama država i nezavisnim istraživačima omogući da iskoriste ove podatke i možda pomognu rješavanju problema poput smanjenja pošumljenih površina na Zemlji, procjene nivoa ugalj dioksida u atmosferi i mapiranja neistraženih područja.

Nekoliko videa koji prikazuju promjene tokom vremena su već objavljeni, a među njima su najzanimljiviji oni koji prikazuju urbanu eksploziju Las Vegasa, uništavanje Amazonije i isušivanje Aralskog jezera.

cure.ba

Komentari

komentara