Ljepota

Saznajte – Koje opasnosti vrebaju iza vještačkih noktiju

Napisao admin

Jeftini tretmani noktiju obično uključuju i lijepak koji sadrži hemikaliju MMA, a izaziva rupice između lažnog i pravog nokta gdje se razmnožavaju bakterije.


nokti (foto:cure.ba)

Dugi, čvrsti i elegantni nokti za mnoge su simbol ženstvenosti, ali žene koje nemaju prirodno takve nokte mogu ozbiljno da oštete svoje vještačkim noktima, piše Daily Mail. Zelena buđ, žuljevi, infekcije i bolni lomovi posljedica su stavljanja jeftinih vještačkih noktiju, tj. korišćenja nekvalitetnog lijepka i drugih materijala, slažu se kozmetičarke i kozmetičari. Takođe, veliki je problem i loša njega vještačkih noktiju.

 “Efekat koji jeftine imitacije lažnih noktiju imaju na koži uporedila bih sa ostavljanjem flastera na koži nekoliko sedmica. Koža se neprestano vlaži, čime postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i infekciju bakterijama”, kaže Louis Tomas-Mins, diplomirana kozmetičarka i savjetnica britanske Fleet Street klinike za ljepotu.

 Objasnila je da se najveća opasnost kod stavljanja vještačkih noktiju krije u jeftinom lijepku koji sadrži hemikaliju metil metakrilat (MMA). Iako je ta hemikalija zabranjena u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, u EU njeno korišćenje je legalno, ali i dalje štetno. Lijepak s MMA veže akrilni nokat toliko čvrsto za prirodni da se često vještački nokat može odstraniti jedino tako da se iščupa i prirodni. Previše punjenja akrilom pak uzrokuje pojavu sitnih rupica koje se pojavljuju između prirodnog i vještačkog sloja nokta. Tamo se lako sakuplja voda i nastaju brojne infekcije.

 “Ako stavljate vještačke nokte pazite gdje to radite i raspitajte se o svim sastojcima koji se koriste u tretmanu, jer je moguće da ćete dugoročno oštetiti svoje nokte kod neadekvatno opremljenih i osposobljenih kozmetičarki/a”, naglasila je Tomas-Mins, prenosi 24 sata. 

cure.ba

Komentari

komentara