Ljepota

Med i bilje dobitna kombinacija – Tajni rituali za ljepotu

Napisao admin

Pomiješati 2 kašike brašna, bjelance i kašiku meda. Masa se stavi na očišćenu kožu lica i ostavi 10-15 minuta, pa se ispere mlakom vodom. Preporučuje se protiv bora za suhu i normalnu kožu!


Lijepa žena (foto: cure.ba)

Pomiješaju se 2 kašike alkohola i vode i doda 100 g podgrijanog meda. Smjesa se nanosi na kožu lica i ostavi 10-12 minuta. Ova maska čisti, omekšava i dezinfikuje kožu lica!

Pomješa se žumance i svježe jaje sa kašikom meda. Dobijenom masom namaže se koža lica i ostavi 10-15 minuta, pa se opere vodom. Maska se koristi za suhu kožu i sprječava stvaranje bora!

Pomiješa se 90 g ječmenog brašna sa 35 g meda i bjelancetom, pa se sve dobro izmiješa. Maska se stavlja na lice i drži 10-15 minuta. Preporučuje se protiv bora za suhu i normalnu kožu.

Sapun od meda

Sastojci:
– 1,5 litra ulja (maslinovo, biljno)
– pola litra kokosovog ulja
– 0, 260 soli
– 0,6 dl vode
– 0,2 kg meda

Priprema: Rastopiti so u jako hladnoj vodi, mješajući sve vreme drvenom varjačom. Ostali sastojci se pomiješaju i zagriju na istoj temperaturi kao i voda sa solju. Smjesa se miješa oko 20-30 min, dok se smjese ne ujednači. Tokom miješanja mogu se dodavati i druga mirisna ulja (ruže, kajsije, lavande, narandže, badema i sl.). Sirovi sapun stavlja se u pripremljene kalupe raznih oblika!
Uz malo spretnosti i iskustva, može se napraviti odličan medicinsko – kozmetički proizvod za njegu tijela!

Maska za suhu i osjetljivu kožu

– 2 kašičice meda
– 2 kašike slatke pavlake
– šolja pšeničnih klica

Pomiješa ti i ostaviti na licu da djeluje najviše 20 minuta. Isprati mlakom vodom.

Maska za skidanje pigmentacijskih mrlja

Priprema se od soka jednog limuna u koji su umiješaju 2 kašike meda. Smjesom se natopi gaza i prekrije lice. Na licu se drži pola sata. Lice se opere hladnom vodom!

Umorna stopala

– 2 dl jogurta
– 4 kašike meda
– 1 banana

Mikserom izmešati sastojke da bi se dobila ujednačena smjesa. Stopala staviti u kadicu i namazati ih ovim „frapeom“. Četkicom srednje-tvrde dlake utrljati smjesu u stopala. Sjedite tako koliko god želite i uživajte.

Suha kosa

– 2 jajeta
– 2 kašičice meda
– 3 kašike maslinovog ulja

Dobro promiješati med sa uljem, zatim dodati jaja. Utrljati u kosu, oko glave obmotati topao peškir i ostaviti masku da djeluje pola sata. Isprati blagim šamponom.

Maska za čišćenje

– 2 pune kašičice pšeničnog brašna
– kašičica vode
– kašičica meda

Pomiješati da bi se dobila ljepljiva masa i nanijeti na regije kože koje je potrebno očistiti. Obavezno zaobići oči. Ostaviti masku da djeluje 5-7 minuta, zatim je isprati.

cure.ba

Komentari

komentara