Ljepota

Svakodnevno joj štete – Najveći grijesi koji uništavaju kosu

Napisao admin

Ako niste zadovoljni svojom kosom, možda radite neke od najčeših grijeha koji joj svakodnevno štete. Da bi kosa bila zdrava i lijepa potrbno je uložiti mnogo vremena i truda u njenu njegu. Otrkivamo vam šta nikako ne biste trebali raditi ako želite konačno biti zadovoljni svojom kosom.


Kosa (Foto: Ljepota.ba)

Prečesto pranje – Kosi su potrbna njena prirodna ulja da bi bila zdrava. Prečestim pranjem (svakog ili svakog drugog dana) uklanjate prirodna ulja, kosa postaje suha, pa počinje proizvoditi još više masti kako bi naodmjestila gubitak vlastitih ulja. Ako želite odložiti pranje kose razmislite o pravljenju razovrsnijih frizura sa skupljenom kosom ili upotrebi šampona za suho pranje.

Oblikujete mokru kosu – Pegla, figaro i vrući vikleri uništavaju kosu i kad je suha, a pogotovo kad je mokra. Kosu dobron osušite prije nego je pčnete oblikovati pomagalima koja djeluju na principu topline. Osim toga, prije oblikovanja na kosu obavezno nanesite proizvod za zaštitu od topline.

Rep vežete prečvrsto – Prečvrsto vezan rep lako će oštetiti kosu i uzrokovati njeno pucanje. Kad želite skupiti kosu, umjesto da je vežete u rep – ispletite pletenicu koja je mnogo zdraviji izbor.

Sami se šišate – Rukovanje makazama neće oštetiti kosu, ali može prouzrokovati estetski problem. Stoga, ostavite se makaza i oblikovanje frizure prepustite stručnjaku.

Masku i regenerator nanosite na cijelu kosu – Vlasište ima prirodne masnoće, pa je maske i regeneratore potuno nepotrebno nanositi na korijen kose. Preparate za njegu nanosite od polovine dužine od vrhova kose. Nanošenjem regeneratora i make na korijen kosu možete samo dodatno zamastiti.

ljepota.ba

Komentari

komentara