Ljepota

KAKO BRZO UKLONITI PRIŠTIĆE – Stavite kap ulja čajevca na aknu i …

Napisao admin

Kad se jave dosadni prištići ili prištevi – što učiniti i kako brzo ukloniti prištiće? Evo nekoliko metoda za uklanjanje prištića na glavi i licu, bradi, čelu, vratu i tjemenu.


Akne (foto: Jutarnji.hr)

Stavite kap ulja čajevca na aknu tri puta na dan da spriječite infekciju i ubrzate zacjeljivanje. Istraživanja su pokazala da je 5-postotno ulje čajevca jednako učinkovito kao i 5-postotna otopina benzojeva peroksida u borbi protiv akni.

Komadić vate namočite u ocat ili limunov sok i namažite akne. Kiselina iz limunova soka i ocat mogu pomoći u otvaranju pora.

Vjeruje se da premazivanje prištića pastom za zube također može pomoći — pokušajte je staviti prije spavanja.

Narodni lijek za liječenje prištića je stavljanje mješavine začina i meda na njih. Pomiješajte 1 žličicu muškatnog oraha u prahu s 1 žlicicom meda pa to stavite na prištiće. Ostavite da stoji 20 minuta, a potom isperite. Nema znanstvenog dokaza za učinkovitost ovog pripravka, ali med uistinu ima antiseptička svojstva.

Stavite aloju. Jedno je istraživanje pokazalo da je 90 posto kožnih oštećenja potpuno zacijelilo nakon tretmana alojom tijekom pet dana. Kupite proizvod s alojom ili iscijedite sok iz svježe ubrana lista biljke pa njime namažite željena područja kože.

Kod akni koje buknu nekoliko dana prije mjesečnice, na dan popijte 1 do 2 šalice čaja od konopljike. Neka istraživanja pokazuju da ova biljka pomaže u regulaciji ženskih hormona, ali su joj potrebna dva do tri mjeseca da očituje svoj učinak. Nemojte piti puno više čaja od te preporučene količine jer to može štetiti vašoj koži.

Održavajte kožu čistom – ali ne previše čistom. Možda mislite da ćete spriječiti zatvaranje pora ako održavate kožu čistom. No pretjerano čišćenje može poticanjem žlijezda lojnica na proizvodnju više ulja uzrokovati pojavu akni.

Izbjegavajte granulirana sredstva za čišćenje. Nemojte upotrebljavati grubu tkaninu na kojoj mogu rasti bakterije. Umjesto toga, upotrebljavajte jastučiće za čišćenje za jednokratnu uporabu. Da biste kožu očistili, u 125 ml vode stavite 1 žličicu gorke soli i 3 kapi joda. Grijte do ključanja, ohladite, pa primijenite namočeno u komadić vate.

jutarnji.hr

Komentari

komentara