Ljepota

Istina ili obmana – Možemo li se prehladiti zbog mokre kose?

Napisao admin

Da li ste ikada odbili da izađete napolje jer morate da perete kosu, a poslije pranja napolje ne treba izlaziti da se ne biste prehladili? Ako jeste, vjerovatno su vas tome naučile mame.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Ali, pitanje je da li se stvarno možemo prehladiti zbog mokre (vlažne) kose?

Jedno istraživanje je pokazalo da 40 posto majki smatra da će se djeca razboljeti ako izađu s mokrom kosom. Ovaj strah, koji se generacijama prenosi na djecu, podstakao je francuski hemičar Luj Paster koji je 1878. izložio kokošku antraksu, a zatim joj noge uronio u hladnu vodu da otkrije hoće li se razboljeti. Kokoška je uginula. Ponovio je eksperiment, ali je kokošku ovaj put umotao u toplo ćebe i ona je preživjela.

Međutim, istina je da ako je napolju hladno, a vama je mokra kosa, to neće prouzrokovati prehladu. Odlazak u krevet s mokrom kosom takođe neće prouzrokovati prehladu, čak ni ako vam je u prostoriji uključena klima koja hladi. Uzročnici prehlada su virusi, ima ih više od 200, ali najčešći “krivac” je rinovirus.

Sam izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu neće prouzrokovati prehladu, ali hladno vrijeme će pogodovati da “zakačite” virus koji može lako da izazove prehladu i to samo zbog vlage, a ne zbog niske temperature, navodi se u istraživanju.

Naučnici su dokazali da je zimski vazduh manje vlažan od ljetnog pa se isušuje sluzokoža nosa što omogućava lakši prolazak virusa. Razlog što će djeca češće biti prehlađena zimi leži u tome što su u vrtićima i školama, gdje se mogu lakše zaraziti ako je neko dijete već zaraženo.

vesti online

Komentari

komentara