Ljepota

Mit ili istina – Čokolada izaziva akne, majoneza vraća kosi sjaj

Napisao admin

Pore se ne mogu fizički smanjiti, krastavci doista ublažavaju podočnjake i otečenost, čokolada i grickalice ne uzrokuju akne niti križanje nogu proširene vene.


Čokolada (Foto: 24sata.hr)

Krastavci ublažavaju natečenost područja oko očiju

Da krastavci očima vraćaju svjež izgled nije samo mit, tvrde dermatolozi. Oni imaju protuupalna svojstva i sadrže vitamine A i C koji blagotvorno djeluju na područje oko očiju. Krastavci jačaju i zatežu krvne žile te smanjuju otečenost i podočnjake.

Šampon prestaje djelovati ako se predugo koristi

Kosa se s vremenom doista navikne na šampon i prestane “reagirati” na njegovo djelovanje, pa ga nakon nekoliko mjeseci treba zamijeniti. Nova formula će je oživjeti, a frizeri preporučuju uvijek u kupaonici držati dvije različite vrste šampona.

Nakon depilacije dlačice rastu još brže

Depilacija britvicom ne reže dlačice u korijenu već na najdebljem dijelu pa one postaju sve čvršće. Također, često ih ispod površine zarobe mrtve stanice kože pa ne uspiju sve izaći. Depilacija skida površinski sloj kože pa ih oslobađa zbog čega se čini da dlačice brže rastu nakon brijanja.

Majoneza kosi vraća sjaj

Majoneza, ocat i sok od limuna doista čiste kosu i vraćaju joj sjaj. Djeluju tako da zaglađuju kotikul kose zbog čega ona reflektira odsjaj i izgleda zdravije. Majoneza je odličan izbor za suhu i oštećenu kosu.

Pore se mogu smanjiti

Genetika određuje veličinu pora, pa se njih ne može mehanički smanjiti već samo učiniti da izgledaju manje. U tome pomaže piling. Treba ga koristiti najmanje jednom na tjedan kako bi uklonili prljavštinu i bakterije koje začepljuju pore.

Ako iščupate sijedu vlas, narast će još dvije nove

Da nakon čupanja sijedih vlasi narastu još dvije nove, samo je mit, tvrde frizeri. Vlas je bolje odrezati nego iščupati kako ne biste vlasištu priskrbili dodatnu traumu, no time se ne usporava proces starenja koji je jedan od glavnih razloga za sijedu kosu.

Pasta za zube uništit će prišt

Pasta za zube često je prvi S.O.S. kod prišteva, ali ne i najbolji, slažu se dermatolozi. Budući da često sadrže mentol, to može isušiti i iziritirati kožu te ostaviti ožiljke. Osobito su opasne paste koje uklanjaju zubni kamenac i izbjeljuju zube jer sadrže sastojke koji nadražuju kožu.

Križanje nogu uzrokuje proširene vene

Iako se križanje nogu tradicionalno povezuje s proširenim venama, za to nema medicinskih dokaza. Najčešći uzrok su pretilost, visoki krvni tlak i neaktivnost.

Čokolada uzrokuje akne

Unatoč uvriježenom mišljenju da čokolada i slatkiši uništavaju ten i uzrokuju akne, stručnjaci iz američke Klinke Mayo tvrde suprotno. Uzroci akni su pretjerano izlučivanje sebuma i nakupljanje bakterija na licu, a ne deserti.

Od klora kosa može pozeleniti

Voda iz bazena bogata je klorom koji prijeti obojenoj kosi pa može i pozelenjeti. Klor može oksidirati metale koji se vežu za bjelančevine iz kose te tako promijeniti boju. Plava kosa je posebno osjetljiva pa je treba zaštititi prije ulaska u bazen i nanijeti nekoliko kapi baby ulja koje će spriječiti promjenu postojeće boje. Po izlasku iz bazena kosu treba isprati običnom vodom.

24sata.hr

Komentari

komentara