Ljepota

Tamnjenje cakline – Koje namirnice ostavljaju mrlje na zubima? (FOTO)

Napisao admin

Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Među najčešćim "krivcima" su kava, cigarete, čaj, bobičasto voće i čokolada.


Zubi (foto: cure.ba)

Mnogi ne mogu zamisliti započinjanje dana bez mirisne šalice tople kave, međutim usred svog uživanja rijetko tko će se sjetiti kako ovaj popularni napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti čak i najljepši osmijeh. Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo.

Kozmetička je industrija izbacila cijelu paletu proizvoda za izbjeljivanje zuba kod kuće, a ovaj postupak i dalje je najpopularniji estetski postupak koje danas stomatolozi provode. Znate li koje namirnice lako ostavljaju trag na vašim bisernim zubima i uzrokuju njihovu tamniju nijansu?

Glavno pravilo moglo bi glasiti: ako određena namirnica može ostaviti mrlju na bijeloj majici, onda je vrlo vjerojatno da će učiniti isto i s vašim zubima.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association, kava i cigarete glavni su krivci za žute naslage na našim zubima, no daleko od toga da su jedini!

Najčešće namirnice koje ostavljaju mrlje na našem osmijehu:

1. Kava
2. Duhan
3. Čaj
4. Bobičasto voće
5. Coca-Cola
6. Crno vino
7. Balzamični ocat
8. Umak od rajčice i kečap
9. Čokolada
10. Sok brusnica i grožđa

ordinacija.hr

Komentari

komentara