Ljepota

Bijele pahuljice "krase" vašu kosu? – Kako da pobjedite perut uz pomoć prirode

Napisao admin

Probali ste sve, kupovali skupocjene šampone, išli kod dermatologa, ali dosadne bijele pahuljice i dalje „krase“ vašu kosu? Možda je vrijeme da se okrenete prirodi.


Perut (foto: cure.ba)

Prije nego počnete da mješate svoje kućne pripravke protiv peruti, morate biti sigurni da li uopšte imate perut ili samo suhu kožu glave, što ljudi često mješaju. Ako ste ipak sigurni da je riječ o peruti nastavite sa čitanjem i krenite u bespoštednu borbu potpuno prirodnim sredstvima.

1. Jedan od najboljih načina da se riješite peruti jeste ispiranje kože glave sa sirćetom i to posebno jabukovim jer ono napada sami uzrok nastanka peruti i veoma je efektno. Pojednostavljeno, perut su ćelije kože koje prebrzo sazrijevaju i umiru i tako izazivaju iritaciju, sirće će vas riješiti neželjenih mrtvih ćelija kože i neće začepiti pore tako da će spriječiti i njihov ponovni nastanak. Perut mogu izazvati i gljivice, što će sirće takođe riješiti jer ima antigljivična svojstva, a prema vašoj kosi biće sigurno blaže od raznih medicinskih šampona.

Postupak: pomješajte ½ šolje tople vode i ½ šolje jabukovog ili bijelog vinskog sirćeta. Ovu mješavinu utrljajte u kosu i masirajte nekoliko minuta, a zatim isperite sa čistom vodom. Pričekajte najmanje 8-12 sati prije šamponiranja. Ponavljajte ovaj proces dva puta mjesečno ili po potrebi.

2. Peruti se možete riješiti i uz pomoć svemoguće sode bikarbone. Jednostavno pomješajte kašičicu sode bikarbone sa šoljom vode i nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina. Ovu mješavinu koristite umjesto šampona, pri svakom pranju kose. Možda će vam se u početku kosa činiti suhom, ali nakon nekoliko tretmana otpustiće svoja prirodna ulja i izgledati lijepo, svilenkasto. Ako baš morate koristiti šampon, jednostavno ga pomješajte sa kašičicom sode bikarbone i perite kao obično.

3. Limun je takođe veoma djelotvoran, ali će vam trebati malo više vremena da se uz pomoć njega riješite peruti. Jednostavno utrljajte limunov sok u kožu glave i ostavite da stoji minutu, a zatim sa mješavinom limunovog soka i vode isperite kosu. Ovo možete ponavljati svakodnevno dok perut potpuno ne nestane.

4. Perut možete riješiti i sa uljem čajevca ili gelom aloe vere. Kašiku ulja čajevca pomješajte sa vodom i stavite u sprej flašicu, pa poprskajte kosu svaki put poslije pranje, dok gel aloe vere nanosite svaki put, 15 minuta prije pranja kose.

lpm

Komentari

komentara